‘Δέσιμο’ είναι η έντονη σύνδεση που αναπτύσσουν οι γονείς με το μωρό. Είναι η ανάγκη που έχουν να λούσουν το μωρό με αγάπη, τρυφερότητα και να το προστατεύσουν για πάντα. Είναι ο λόγος που πετάγεστε αμέσως όταν το ακούτε να κλαίει. Οι επιστήμονες ακόμα μελετούν αυτήν την ιδιαίτερη σχέση παιδιού γονέα και βλέπουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πόσο επηρεάζεται η ανάπτυξη του παιδιού από αυτό το ‘δέσιμο’. Τα βρέφη είναι έτοιμα να συνδεθούν αμέσως με τους γονείς τους αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για όλους τους ενήλικες. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
Το παιδί όμως σας δείχνει εξαρχής με ποιους τρόπους μπορεί να συνδεθεί μαζί σας:
- Το άγγιγμα είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας για τα μωρά. Είναι ανακουφιστικό και για τους δύο σας και προωθεί την ανάπτυξη της υγείας του μωρού.
- Η οπτική επαφή προσφέρει βαθιά επαφή.
- Τα μωρά ακολουθούν τα μετακινούμενα αντικείμενα με τα μάτια τους.
- Προσπαθεί να μιμηθεί από νωρίς τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες σας.
- Αγαπούν τις ανθρώπινες επαφές και προσπαθούν να βγάλουν κι εκείνα κάποιον ήχο. Απολαμβάνουν να σας ακούνε να περιγράφετε τα πάντα.
Πάρτε το παιδί αγκαλιά και κάντε βόλτες μέσα στο σπίτι, τόσο εσείς όσο και ο μπαμπάς του. Έτσι μαθαίνει να ξεχωρίζει τη διαφορά των αγγιγμάτων σας. Το βρεφικό μασάζ, ειδικά στα πρόωρα βρέφη, είναι ευεργετικό. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα το έχει η μητέρα που θηλάζει και έρχεται σε απόλυτη επαφή μαζί του. Είναι η πιο σημαντική σύνδεση για το βρέφος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το αναπληρώσετε αν το ταΐζετε με μπιμπερό.
Η σύνδεση με τον μπαμπά. Οι σημερινοί μπαμπάδες είναι πιο κοντά στα μωρά τους από ό,τι οι παλαιότεροι. Αν και οι μαμάδες το καταφέρνουν πιο εύκολα, οι μπαμπάδες πρέπει να αντιληφθούν ότι συνδέονται με διαφορετικό τρόπο. Οι δραστηριότητες βοηθούν και είναι πάντα σημαντικό να υπάρχει αλληλοστήριξη μεταξύ των γονιών. Δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που είναι παρόντες στον τοκετό, που ταΐζουν και αλλάζουν πάνες στο μωρό, του κάνουν μπάνιο ή φορούν μάρσιπο όταν πρέπει να κάνουν και άλλα πράγματα ταυτόχρονα.
Τι μπορεί να επηρεάσει το ‘δέσιμο’; Οι ορμόνες είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την επικοινωνία με το μωρό. Κάποιες φορές, οι γυναίκες δυσκολεύονται να συνδεθούν αν έχουν επιλόχειο κατάθλιψη ή ορμόνες σε έξαρση. Αν ο τοκετός είναι δύσκολος, η μητέρα χρειάζεται ξεκούραση για ώρες. Αλλά και πάλι, μπορείτε να το πάρετε στην αγκαλιά σας αργότερα και να του μιλήσετε ώστε να εξοικειωθεί με τη φωνή και τη μυρωδιά σας.
Αν δεν νιώθετε τη σύνδεση, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορεί να μιλάμε για κατάθλιψη ή να υπάρχει κάποιο δικό σας βαθύτερο πρόβλημα που δεν έχετε καν αντιληφθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα του παιδιού.