Τι να κάνετε αν το παιδί πηγαίνει σχολείο και έρχεται στο κρεβάτι σας

Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι κανένα παιδί δεν κοιμάται πραγματικά κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Το ξύπνημα είναι φυσιολογικό κομμάτι του κύκλου του ύπνου αλλά κάποια από αυτά ξέρουν πώς να αποκοιμηθούν χωρίς βοήθεια. Υπάρχουν όμως και τα παιδιά που δυσκολεύονται και χρειάζονται τους γονείς τους στην προσπάθεια να επανέλθουν στον ύπνο. Το […]
1 Ιουλίου 2018 | 06:00

Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι κανένα παιδί δεν κοιμάται πραγματικά κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Το ξύπνημα είναι φυσιολογικό κομμάτι του κύκλου του ύπνου αλλά κάποια από αυτά ξέρουν πώς να αποκοιμηθούν χωρίς βοήθεια. Υπάρχουν όμως και τα παιδιά που δυσκολεύονται και χρειάζονται τους γονείς τους στην προσπάθεια να επανέλθουν στον ύπνο. Το σχολείο εξάλλου μπορεί να γίνει πηγή άγχους, είτε μιλάμε για ένα τεστ είτε για το αν θα προσκληθεί σε κάποιο πάρτι γενεθλίων. Υπάρχουν όμως και οι μεγαλύτεροι φόβοι, όπως οι αράχνες, το σκοτάδι αλλά και ο θάνατος. Τα παιδιά βλέπουν εφιάλτες, τρομάζουν και ξυπνούν απότομα όπως κι εμείς. Απλώς δεν ξέρουν ακόμα πώς να το διαχειριστούν μέσα στη νύχτα.                                                    

Μπορεί λοιπόν να έρχονται μέσα στη νύχτα, να σας ξυπνούν και να θέλουν να κοιμηθούν μαζί σας. Δεν πειράζει αν συμβεί λίγες φορές. Το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν θέλετε να έρχεται συχνά και να καταλήξει να γίνει συνήθεια.

Κάντε τη σωστή προετοιμασία. Όταν το παιδί ξυπνά μέσα στη νύχτα και δεν έχει τις συνθήκες που θέλει για να ξανακοιμηθεί, είναι λογικό να έρχεται σε εσάς. Πριν το καληνυχτίσετε, αφήστε το δωμάτιο έτσι όπως θα ήθελε να το βρει αν ξυπνήσει. Απαλός φωτισμός, ένα αρκουδάκι δίπλα του και ήχοι ή μουσική που το χαλαρώνουν.

Να είστε επίμονοι. Αν καταφέρει να κοιμάται μαζί σας 1 με 2 φορές τη βδομάδα, θα συνεχίσει να προσπαθεί. Αν έρθει, σηκωθείτε γρήγορα, συνοδέψτε το στο κρεβάτι του, δώστε ένα φιλί και φύγετε. Μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβετε και τα επόμενα βράδια. Αν είναι άρρωστο ή του έχει συμβεί κάτι σοβαρό, είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε στο δικό του δωμάτιο για ένα βράδυ.

Λύστε μαζί το πρόβλημα. Τώρα που το παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά και είναι σε θέση να διαχωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν φοβάται. Εντοπίστε τι είναι αυτό που το φοβίζει ακριβώς και εξηγήστε του με επιχειρήματα ότι δεν κινδυνεύει.

Επιβραβεύστε το παιδί. Δεν εννοούμε να το δωροδοκείτε κάθε φορά που έρχεται στο δωμάτιό σας. Αλλά είναι καλό να ξέρει ότι αν μένει στο κρεβάτι του, θα κερδίζει κάτι μικρό. Αγοράστε ένα παιδικό ημερολόγιο και κολλήστε ένα μικρό αυτοκόλλητο κάθε πρωί. Σιγά σιγά θα το ξεχάσει και δεν θα έχει πια την ανάγκη να έρχεται.

Ζητήστε του να σας πει τη γνώμη του. Αν νιώθει ότι παίρνει μέρος στη λήψη αποφάσεων και το ακούσετε, θα μπορέσει να προτείνει κάτι που νιώθει ότι το βοηθά.

Συμβιβαστείτε. Μπορείτε να το επιτρέψετε να κοιμηθεί στην κρεβατοκάμαρά σας αλλά όχι στο κρεβάτι. Μπορείτε να βάλετε ένα sleeping bag στο πάτωμα και θα δείτε ότι μετά από μερικές μέρες, θα αναζητά την άνεση του κρεβατιού του.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version