Οι 10 κανόνες της καλοκαιρινής ασφάλειας του παιδιού

Η προστασία του μωρού στον ήλιο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αποφεύγουμε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. επιλέγοντας τις σκιερές περιοχές όταν είμαστε έξω. Φορέστε στο μωρό καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα με καλή ύφανση. Μετά τους 6 μήνες, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και άνω με […]
10 Ιουλίου 2018 | 06:00
  1. Η προστασία του μωρού στον ήλιο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αποφεύγουμε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. επιλέγοντας τις σκιερές περιοχές όταν είμαστε έξω. Φορέστε στο μωρό καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα με καλή ύφανση. Μετά τους 6 μήνες, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και άνω με προστασία UVA και UVB. Αν το μωρό είναι μικρότερο, αποφύγετε τον ήλιο ή τουλάχιστον βάλτε ελάχιστο αντηλιακό στο εκτεθειμένο γυμνό δερματάκι του. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγείτε έξω, ακόμα κι αν έχει συννεφιά, και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες. Αν το μωρό πάθει έγκαυμα, θεραπεύστε το με κρύες κομπρέσες και αλόη.
  2. Κρατήστε το παιδί δροσερό. Όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, αρχίζει και η ανησυχία γιατί προκαλείται αφυδάτωση, κούραση και μυϊκοί πόνοι. Αν ένας άνθρωπος δεν ενυδατώνεται και δεν δροσίζεται, μπορεί να έχει ναυτία, εμετούς, ζαλάδες και πονοκεφάλους. Αν προσέξετε κάτι τέτοιο στο παιδί σας, βάλτε το στη σκιά και φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα σπρέι νερού. Τα βρέφη πρέπει να μένουν στον κλιματισμό γιατί είναι ακόμα πιο ευάλωτα στη ζέστη. Και φυσικά, δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο.
  3. Προσοχή στο νερό. Δυστυχώς, οι πνιγμοί είναι στα πρώτα αίτια θανάτου στα παιδιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι οι γονείς δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν τα παιδιά για μαθήματα κολύμβησης αν είναι κάτω των 4 ετών. Το βασικό είναι να τα επιβλέπετε όποτε βρίσκονται μέσα στο νερό. Εξοπλιστείτε με τα σωστά μέτρα ασφαλείας και κάντε μαθήματα τεχνητής αναπνοής, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
  4. Θωρακιστείτε απέναντι στα εγκαύματα. Τα μισά ατυχήματα με εγκαύματα συμβαίνουν στα παιδιά κάτω των 4 ετών, κάθε χρόνο. Κι αυτό συμβαίνει γιατί αφήνουμε τα παιδιά μόνα τους στην κουζίνα ή περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς την ανάλογη πρόληψη. Σε περίπτωση που συμβεί έγκαυμα πρώτου βαθμού, βάλτε το σημείο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για 5 με 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται να βάλετε κρέμες ή πάγο γιατί αυτό θα καθυστερήσει την επούλωση. Τυλίξτε το σημείο με ένα πολύ χαλαρό και αποστειρωμένο ύφασμα και κρατήστε το καθαρό με νερό και σαπούνι. Τα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι πιο βαθιά και θα πρέπει να πάτε άμεσα σε γιατρό.
  5. Αποφύγετε τα δηλητηριώδη φυτά. Αν και αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο συχνό στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποια φυτά σε ορισμένες περιοχές για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθείτε από πριν, σε περίπτωση που επιλέξετε το μέρος για διακοπές. Αν το προλάβετε στα πρώτα 10 λεπτά, ξεπλύνετε καλά με νερό. Ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρο ή το κοντινότερο φαρμακείο.
  6. Τσίμπημα μέλισσας. Τα αρώματα και τα ρούχα με σχέδια λουλουδιών έλκουν τις μέλισσες, όπως και τα τρόφιμα ή τα ποτά. Αν το παιδί τσιμπηθεί, τρίψτε το σημείο με την άκρη μίας πιστωτικής κάρτας. Μπορείτε να βάλετε πάστα από νερό και μαγειρική σόδα ή κρύες κομπρέσες. Τα σημάδια διαρκούν κάποιες μέρες, αλλά αν δείτε ότι το παιδί παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση, επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.
  7. Έντομα. Όταν είστε έξω, καλύψτε το παιδί με ελαφρύ ντύσιμο και κουνουπιέρα πάνω από το καρότσι. Τα αντικουνουπικά σπρέι ή απωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα αντιισταμινικά προϊόντα είναι ο τρόπος ανακούφισης από το τσίμπημα των κουνουπιών.
  8. Βουλωμένα αυτιά. Το παιδί μπορεί να το πάθει από το κολύμπι ή από την υπερβολική έκθεση σε μέρη με υγρασία. Μετά την παραλία ή επίσκεψη σε πισίνα, στεγνώστε καλά την εξωτερική περιοχή των αυτιών. Αν προκύψει, θα χρειαστεί σταγόνες αντιβίωσης και να μείνει εκτός νερού για κάποιες μέρες.
  9. Τροφική δηλητηρίαση. Χρειάζεστε ένα ψυγειάκι διακοπών για τις τροφές και να καθαρίζετε πολύ καλά τα ωμά φρούτα και λαχανικά. Σε περίπτωση που σας μείνει φαγητό, βάλτε το αμέσως στο ψυγείο και διατηρήστε καθαρές και αποστειρωμένες τις επιφάνειες της κουζίνας και του τραπεζιού. Ενημερώστε το γιατρό αν αρρωστήσει το παιδί και φροντίστε να ξεκουραστεί και να ενυδατωθεί.
  10. Το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Προετοιμαστείτε σωστά με: χανζαπλάστ, σαπούνι, αντιβακηριδιακό τζελ, κρέμα με κορτιζόνη, πανάκια, φάρμακα, αντιισταμινικά, οινόπνευμα και θερμόμετρο

Πρόσφατα Άρθρα
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να βρει ηρεμία μέσα στα τόσα ερεθίσματα 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το κατοικίδιο που προσθέτει χρόνια στη ζωή μας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο αργά; 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμβουλές για να μειώσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη στα παιδιά 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version