Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγάλων αλλαγών σε κοινωνικό, συναισθηματικό και σχεσιακό επίπεδο. Τώρα το παιδί μαθαίνει τι σημαίνει ενηλικίωση και ανεξαρτησία. Οι βασικές αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο έχουν να κάνουν με την ταυτότητα, που είναι τόσο σημαντική για τους εφήβους. Είναι η εποχή που δοκιμάζουν νέα στιλ στο ντύσιμο, συμμετέχουν σε διάφορα γκρουπ φίλων και επηρεάζονται από την οικογένεια, τα Μέσα και τον πολιτισμό. Τώρα αποζητά μεγαλύτερη ανεξαρτησία και θέλει να πηγαίνει σε μέρη μόνος του, να διαχειρίζεται το ίδιο τα οικονομικά και τις σχέσεις με τους φίλους του. Το ίδιο ισχύει και για την έννοια της υπευθυνότητας και τη θέληση για μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή του.
Όσο διευρύνει τα όριά του, ίσως δοκιμάσει νέες και παράτολμες εμπειρίες αλλά αυτό είναι φυσιολογικό αφού ανακαλύπτει τον εαυτό του. Αποκτά την αίσθηση του ‘σωστού’ και ‘λάθους’, ενώ αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών του. Στην εφηβεία, ξεκινά η έκφραση της σεξουαλικότητάς του και ανακαλύπτει στην πράξη πώς από ποιο φύλο ελκύεται.
Οι συναισθηματικές αλλαγές. Η συμπεριφορά του εφήβου χαρακτηρίζεται από γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση, ενώ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων με περισσότερη ευαισθησία. Αν και ακόμα μπορεί να ερμηνεύει λάθος τις εκφράσεις του προσώπου. Και φυσικά η εφηβεία πηγαίνει χέρι χέρι με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα. Μπορεί να νιώθει άνετα αλλά μπορεί και να συγκρίνει με τον εαυτό του με τους συνομήλικους και να ντρέπεται. Αλλά προτιμά να περνά περισσότερο χρόνο με εκείνους και λιγότερο με την οικογένειά του. Η δική σας σχέση περιλαμβάνει περισσότερες συγκρούσεις, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη μετέπειτα σχέση σας.
Πώς θα υποστηρίξετε το παιδί στην εφηβεία
Γίνετε το πρότυπο. Αν το παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με σχέσεις που αποτελούνται κυρίως από αγάπη, σεβασμό και ενσυναίσθηση, έτσι θα φέρεται και εκείνο μιμούμενο τη δική σας συμπεριφορά. Εξίσου σημαντικό είναι να σας βλέπει να διαχειρίζεστε και τα αρνητικά συναισθήματα και να μην τα κρύβετε.
Γνωρίστε τους φίλους του. Καλοδεχτείτε τους στο σπίτι και δείξτε στο παιδί πόσο υπολογίζετε τις φιλίες του. Αν ανησυχείτε για κάποιες φιλίες, μην απαγορεύσετε στο παιδί να κάνει συγκεκριμένες παρέες. Απλά φροντίστε να είστε παρούσα όταν χρειάζεται να σας μιλήσει.
Μιλήστε για τις σχέσεις, το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Αν μιλάτε ανοιχτά και χωρίς ταμπού, το παιδί νιώθει άνετα να σας ρωτήσει για αυτά που το απασχολούν σχετικά. Γενικά, ο κανόνας που ισχύει στην εφηβεία είναι ότι δεν πρέπει να απομακρύνεστε από το παιδί αλλά να μην παρεμβαίνετε στη ζωή του. Σας χρειάζεται όταν εκείνο νιώθει την ανάγκη και πρέπει να νιώθει ότι το αποδέχεστε άνευ όρων.