Το εξάνθημα που εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι λόγω ζέστης ή καύσωνα μοιάζει με μικρές φουσκάλες πάνω στο δέρμα. Έχουν κόκκινο χρώμα, ειδικά αν είναι σε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Όλα τα παιδιά, κάθε ηλικίας εμφανίζουν αυτό το εξάνθημα αλλά τα μωρά είναι πιο ευπαθή. Οι περιοχές του σώματος που εμφανίζεται είναι εκεί που το δέρμα κάνει δίπλες ή εκεί που πιέζουν τα ρούχα. Το στήθος, το στομάχι, ο λαιμός και τα γεννητικά όργανα είναι ενδεικτικά σημεία ενώ, αν του φοράτε συχνά καπέλο, θα το δείτε στο κρανίο ή το μέτωπο.
Τι προκαλεί το εξάνθημα; Όταν το μωρό ιδρώνει πολύ, ο ιδρώτας εγκλωβίζεται και οι πόροι μπλοκάρουν. Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο μικρότεροι είναι και οι πόροι του. Συμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι λόγω ζέστης αλλά μπορεί να το δείτε και το χειμώνα αν το παιδί έχει πυρετό ή φορά πολλά ρούχα.
Είναι σοβαρό το εξάνθημα; Συνήθως όχι, αλλά είναι μία ένδειξη ότι το παιδί είναι πολύ ζεστό και η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε εξόντωση και αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το παιδί δεν πονά αλλά νιώθει μία μόνιμη φαγούρα και γίνεται πολύ ευαίσθητο στο άγγιγμα.
Πώς αντιμετωπίζεται το εξάνθημα; Πρώτα δροσίστε το. Χαλαρώστε ή αφαιρέστε τα ρούχα από το παιδί και βάλτε το σε ένα σκιερό μέρος ή με κλιματισμό. Βάλτε δροσερό νερό να τρέχει πάνω στο δέρμα και ξεπλύντε τον ιδρώτα. Μπορείτε να τοποθετήσετε υγρές πετσετούλες για να μειώσετε τη θερμοκρασία του δέρματος με το εξάνθημα. Αντί να το στεγνώσετε με πετσέτα, αφήστε το να στεγνώσει με τη βοήθεια του ανεμιστήρα και μην χρησιμοποιείτε ειδικές κρέμες, εκτός αν το έχει προτείνει ο γιατρός. Τέλος, αφήστε το δέρμα να ‘αναπνεύσει’ και μην το καλύπτετε με ρούχα. Φροντίστε να τριμάρετε τα νύχια του μωρού ώστε να μην ξύσει την πληγή.
Πώς μπορώ να αποτρέψω το εξάνθημα; Τις μέρες που κάνει πολλή ζέστη, κρατήστε το παιδί στο σπίτι σε χώρο που κλιματίζεται και φροντίστε να ενυδατώνεται συχνά. Βάλτε του ελαφριά ρούχα από φυσικά υφάσματα και μην χρησιμοποιείτε πάνα με πλαστικό κάλυμμα. Δώστε προσοχή σε περιοχές που ιδρώνουν πιο εύκολα, όπως ο λαιμός και κρατήστε τες όσο πιο στεγνές γίνεται. Αποφύγετε τις πούδρες που μπλοκάρουν τους πόρους και ελέγξτε συνέχεια το μωρό. Αν το εξάνθημα δεν φύγει μετά από 3 ή 4 μέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.