Καταρχάς, είναι καλό να περιμένετε μέχρι τους 4 ή 5 μήνες, όταν το παιδί μπορεί να κρατά το κεφάλι όρθιο από μόνο του. Όταν είναι σε θέση να μπει μαζί σας στη θάλασσα ή την πισίνα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα προκειμένου να το κρατήσετε ασφαλές:
Προετοιμαστείτε με μαθήματα ώστε να δώσετε το φιλί της ζωής αν χρειαστεί. Το παιδί θα πρέπει να φοράει μία βοηθητική συσκευή για να επιπλέει και όχι να αρκεστείτε σε πλαστικά παιχνίδια θαλάσσης.
Μην βάζετε το μωρό να επιπλέει υποβρύχια γιατί ακόμα και αν μπορεί να κρατήσει την ανάσα του, θα πιει σίγουρα νερό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μωρά είναι πιο επιρρεπή στα βακτήρια και τους ιούς που προκαλούν διάρροια και γαστρεντερίτιδα.
Πριν αποφασίσετε να κολυμπήσετε κάπου, σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν ναυαγοσώστες, ο κατάλληλος εξοπλισμός και ένα τηλέφωνο για επείγοντα περιστατικά. Αν έχετε πισίνα στο σπίτι ή πάτε σε κάποιο φιλικό σπίτι, να έχετε πάντα δίπλα σας το κινητό.
Τι θα κάνω αν το παιδί μπει κάτω από το νερό; Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αφήνετε ποτέ το παιδί χωρίς επίβλεψη. Αν εξαφανιστεί από κάτω για μία στιγμή, το πιο πιθανό είναι ότι θα αναδυθεί μόνο του. Αν όμως παραμείνει για περισσότερο, κρατήστε την ψυχραιμία σας και βγάλτε το αμέσως από το νερό. Χτυπήστε το απαλά για να δείτε αν ανταποκρίνεται. Αν δεν αναπνέει ή δεν απαντά, πρέπει να του δώσετε τις πρώτες βοήθειες. Θα πρέπει να διαρκέσουν το πολύ 2 λεπτά, αλλιώς μετά χρειάζεται ασθενοφόρο. Κάντε του CPR μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο αλλά πηγαίνετε στο γιατρό ακόμα κι αν φαίνεται μία χαρά.