Φτιάξτε ένα πρόγραμμα. Αυτό κάνει τα παιδιά να νιώθουν πιο υπεύθυνα και να θέλουν να είναι μέρος του. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ντύνονται πριν το πρωινό.
Διαλέξτε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ. Αν είναι να τσακωθείτε για το αν θα βάλει πιτζάμες ή όχι στο σχολείο, καλό είναι να μην το κάνετε το πρωί που βιάζεστε. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν καθαρά εσώρουχα ή κάλτσες, προλαβάινετε να βάλετε πλυντήριο.
Βρείτε τα παπούτσια το προηγούμενο βράδυ. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο παπούτσι βρίσκεται κάτω από το κρεβάτι και το πρωί δεν προλαβαίνετε να το βρείτε. Ζητήστε να τα τοποθετήσει μπροστά από τα πόδια του κρεβατιού.
Βάλτε τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Όσο πιο νωρίς κοιμούνται, τόσο πιο χαρούμενα και με όρεξη θα σηκωθούν το πρωί. Επιπλέον, πλένουν εύκολα τα δόντια τους και ντύνονται πιο γρήγορα.
Ετοιμάστε τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ. Μην περιμένετε να πάτε για βενζίνη ή να φτιάξετε το κολατσιό των παιδιών νωρίς το πρωί. Τα πάντα θέλουν προετοιμασία ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο και άγχος!
Βάλτε πολλά ξυπνητήρια. Κάποιοι ενήλικες κοιμούνται πολύ βαριά και ίσως να ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία. Βάλτε πολλά ξυπνητήρια να χτυπήσουν και βάλτε το παιδί να διαλέξει το δικό του ώστε να σηκώνεται χωρίς βοήθεια.
Επιταχύνετε τη διαδικασία με μουσική. Η μουσική δίνει ενέργεια, οπότε δυναμώστε την ένταση, πηδήξτε στο κρεβάτι του παιδιού και ξυπνήστε το τραγουδώντας.
Φτιάξτε απλό πρωινό. Μην φτιάχνετε περίτεχνα πράγματα πριν το σχολείο γιατί μάλλον δεν θα τα φάνε. Εντοπίστε τι τους αρέσει και περιοριστείτε στα φρούτα και τα δημητριακά με γάλα.
Κάντε ό,τι χρειάζεται στο αμάξι. Αν έχετε βγει εκτός χρόνου, ντύστε το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε τσίχλα χωρίς ζάχαρη αν δεν έχει πλύνει τα δόντια του.
Βγείτε από το πρόγραμμα. Δεν είναι κακό να χάνουμε πού και πού το νηπιαγωγείο, αν έχει προκύψει κάτι έκτακτο το προηγούμενο βράδυ, όπως μία σχολική γιορτή ή τα γενέθλια του παιδιού. Είναι προτιμότερο να ξεκουραστεί και να αργήσει μία ώρα από το να νυστάζει όλη τη μέρα.