Τα περισσότερα μωρά λατρεύουν να μιλούν, ακόμα κι αν ξέρουν λίγες λέξεις. Εκτός του ότι απολαμβάνουν τη διαδικασία, τα βοηθά στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών ικανοτήτων. Βοηθήστε τα ακόμα περισσότερο με τις παρακάτω ιδέες:
Μιλήστε για τη μέρα του. Για το μεγάλο μωρό σας, κάθε μέρα είναι περιπέτεια. Το να φάει ένα μήλο, να σηκώσει τα ρούχα από τη λεκάνη και να σας βλέπει να πλένετε το αυτοκίνητο, είναι λόγος για να μιλάει όλη μέρα. Κάντε του πολλές ερωτήσεις που να έχουν ως απάντηση το ναι ή όχι αλλά και άλλες πιο ανοιχτές που να μπορεί να τις περιγράψει με ελάχιστες λέξεις.
Κάντε παύση όταν λέτε μία ιστορία. Αν έχετε διαβάσει ένα παραμύθι 50 φορές, θα το έχει μάθει απ’έξω. Δώστε του την ευκαιρία να πει κομμάτι της ιστορίας κάνοντας μία παύση. Κάθε φορά που το διαβάζετε, κάντε μία παύση σε διαφορετικό σημείο.
Παίξτε παιχνίδια με λέξεις. Τα παιδιά στην ηλικία των 2, θέλουν να μαθαίνουν συνέχεια νέες λέξεις και ρωτάνε τι είναι αυτό; Μπορείτε να το κάνετε παντού. Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, την καφετέρια και όπου πηγαίνετε βόλτα. Αν δεν μιλά πολύ από μόνο του, ενθαρρύνετέ το με ερωτήσεις ώστε να σας απαντήσει για αρχή έστω και μονολεκτικά.
Μιλήστε στο τηλέφωνο. Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για το τηλέφωνο, πριν καν το χρησιμοποιήσουν. Αν σας παίρνει κάποιος συγγενής ή φίλος, βάλτε το παιδί να πει ένα γεια. Αν βλέπετε ότι το παιδί εκνευρίζεται και δεν καταλαβαίνει, πείτε στο άλλο άτομο που μιλάει να κάνει πιο απλές ερωτήσεις για να τις κατανοεί το παιδί.
Συμπεριλάβετε το παιδί στις συζητήσεις. Τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα υποπτεύεστε οπότε μπορείτε να ρωτήσετε τη γνώμη του σε πολύ απλά θέματα όπως ‘να βάψουμε το μπάνιο σε μπλε ή πράσινο χρώμα’;
Βιντεοσκοπήστε το. Αφήστε το παιδί να εκφραστεί και να κάνει ό,τι θέλει μπροστά στην κάμερα. Κάποια παιδιά νιώθουν ήδη άνετα ενώ άλλα θέλουν ενθάρρυνση ώστε να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να κάνουν ό,τι άλλο τα εκφράζει.