Ο τοκετός την 39η εβδομάδα κύησης μειώνει τον κίνδυνο καισαρικής τομής

Η πρόκληση τοκετού κατά την 39η εβδομάδα κυοφορίας σε υγιείς εγκύους που αποκτούν το πρώτο τους παιδί συντελεί σε χαμηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στο άρθρο του επιστημονικού εντύπου The New England Journal of Medicine, τα νεογνά που γεννιούνται την 39η εβδομάδα κυοφορίας δεν εμφανίζουν […]
16 Αυγούστου 2018 | 06:00

Η πρόκληση τοκετού κατά την 39η εβδομάδα κυοφορίας σε υγιείς εγκύους που αποκτούν το πρώτο τους παιδί συντελεί σε χαμηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του επιστημονικού εντύπου The New England Journal of Medicine, τα νεογνά που γεννιούνται την 39η εβδομάδα κυοφορίας δεν εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιγένειας, νεογνικού θανάτου ή άλλων μειζόνων επιπλοκών υγείας.

«Η μελέτη αυτή έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στη Μαιευτική», εξηγεί ο συγγραφέας της έρευνας Τζορτζ Μακονις, επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. Προσθέτει ότι «αν και είχαν διατυπωθεί ανησυχίες ότι η πρόκληση τοκετού κατά την 39η εβδομάδα κυοφορίας θα αυξήσει τον ποσοστό των καισαρικών τομών και των νεογνικών προβλημάτων υγείας, εμείς παρατηρήσαμε το αντίθετο, ότι μείωνε τον αριθμό των τοκετών δια καισαρικής τομής».

Αν και η γέννα δια καισαρικής τομής θεωρείται γενικώς μια ασφαλής χειρουργική διαδικασία για τη μητέρα και το έμβρυο, ενέχει κίνδυνο επιπλοκών και μεγαλύτερης παραμονής στο μαιευτήριο, συγκριτικά με τον κολπικό τοκετό.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η πρόκληση τοκετού χωρίς ιατρική ένδειξη ενέχει κινδύνους για την υγεία των νεογνών, κυρίως λόγω της ατελούς ανάπτυξης των πνευμόνων, του εγκεφάλου και άλλων ζωτικών οργάνων. Έτσι οι Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν αν υπήρχαν οφέλη και κίνδυνοι για τη μητέρα και το νεογνό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 6.100 υγιείς γυναίκες που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά και είχαν απευθυνθεί σε 41 μαιευτήρια. Περίπου οι μισές με τυχαία επιλογή υποβλήθηκαν σε προκλητό τοκετό κατά την 39η εβδομάδα κυοφορίας, ενώ οι άλλες περίμεναν να γεννήσουν φυσιολογικά.

Από την πρώτη ομάδα, 569 (18,6%) τελικά γέννησαν με καισαρική τομή συγκριτικά με 674 (22,2%) της δεύτερης ομάδας, διαφορά στατιστικώς σημαντική.

Επίσης, οι γυναίκες του επαγόμενου τοκετού είχαν μειωμένα ποσοστά υπέρτασης και μεταγεννητικών λοιμώξεων. Συγκεκριμένα, 277 (9,1%) με επαγόμενο τοκετό στις 39 εβδομάδες κυοφορίας είχαν προβλήματα με την αρτηριακή τους πίεση και 50 (1,6%) ταλαιπωρήθηκαν από λοιμώξεις μετά τη γέννα, συγκριτικά με 427 (14,1%) και 65 (2,1%), της ομάδας του αυθόρμητου τοκετού, αντίστοιχα.

Τα νεογνά των γυναικών και των δύο ομάδων πάντως είχαν τους ιδίους κινδύνους επιπλοκών, όπως θάνατο, κρίση, λοίμωξη, τραυματισμό και ανάγκη για αναπνευστική μηχανική υποστήριξη. Εκ των γυναικών του επαγόμενου και του αυθόρμητου τοκετού, 132 (4,3%) και 164 (5,4%)μ αντίστοιχα, είχαν γεννητικές επιπλοκές που επηρέασαν την υγεία του νεογνού.

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Ζέστη και αφρικανική σκόνη από την Τρίτη 10 Μαρτίου 2025, 12:23
Bullying: Σοκάρουν οι καταγγελίες μικρών παιδιών 9 Μαρτίου 2025, 12:05
ΗΠΑ: Εντοπίστηκε αγοράκι που απήχθη πριν από 7 χρόνια 8 Μαρτίου 2025, 13:32
Αλλαγή ώρας: Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή; 8 Μαρτίου 2025, 13:19
Τζένιφερ Λόπεζ: Δεν αντέχει να βλέπει τον Μπεν Άφλεκ με την πρώην του 7 Μαρτίου 2025, 14:45
Στην Θεσσαλονίκη μαθητής 14 ετών νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα 5 Μαρτίου 2025, 17:17
Καθαρά Δευτέρα: Με συννεφιά θα πετάξουμε χαρταετό 2 Μαρτίου 2025, 11:47
14ο παιδί για τον Έλον Μασκ 1 Μαρτίου 2025, 12:34
Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού 1 Μαρτίου 2025, 11:20
Σπάνιες παθήσεις στα παιδιά: Ποιες είναι – Τι προκαλούν 27 Φεβρουαρίου 2025, 08:00
Καθαρά Δευτέρα: Με τι καιρό θα πετάξουμε χαρταετό 26 Φεβρουαρίου 2025, 12:18
Εξώδικο Αλεξάνδρου σε ΜΜΕ για δημοσιεύματα περί χωρισμού με Τούνη 21 Φεβρουαρίου 2025, 13:39
Νέο έκτακτο δελτίο: Στην «κατάψυξη» η χώρα μέχρι την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2025, 13:27
Κακοκαιρία Coral: Πού θα δούμε χιόνια 19 Φεβρουαρίου 2025, 13:56
Καιρός: Πού θα χιονίσει αυτή την εβδομάδα 17 Φεβρουαρίου 2025, 11:51
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version