Ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο έχει ήδη ξεκινήσει τα ραντεβού για παιχνίδι σε σπίτια φίλων ή στο δικό του. Όσο όμως μεγαλώνει, αλλάζουν και οι ισορροπίες. Τώρα μαθαίνει να μοιράζεται, να επιλέγει δραστηριότητες και να διαχειρίζεται τη νίκη και την ήττα. Βοηθήστε το στη μετάβαση αυτή με τα ακόλουθα βήματα.
Μην επεκτείνεστε αριθμητικά. Τα δύο παιδιά είναι ένας καλός αριθμός για παιχνίδι στο σπίτι ώστε να μην νιώθει κάποιο τρίτο μέλος αποκλεισμένο. Αν θέλει περισσότερα, ο ζυγός αριθμός είναι ιδανικός ώστε να παίζουν σε ζευγάρια. Θέστε ένα όριο στη διάρκεια του παιχνιδιού και ρωτήστε τους γονείς των παιδιών για τις διατροφικές συνήθειες ή τυχόν αλλεργίες ώστε να ετοιμάσετε μερικά σνακ.
Το πρωτόκολλο του παιχνιδιού
Πείτε όχι στις οθόνες. Ο λόγος που συναντιούνται για παιχνίδι είναι για να εξελίξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και ενημερώστε τους γονείς ώστε να ξέρουν τα παιδιά τι να περιμένουν. Θέστε όρια ως προς το χώρο του παιχνιδιού και την ασφάλειά τους και βρείτε άλλη δραστηριότητα για τα μικρότερα αδέρφια. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν τις δραστηριότητες και προτείνετε κάτι εάν σας ζητηθεί.
Λύστε τις διαφορές
Αν χρειαστεί, θέστε κανόνες από την αρχή για το τι επιτρέπεται και το όχι. Μην το κάνετε με αυστηρότητα και μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως ‘όχι’ και ‘απαγορεύεται’. Αφήστε τα παιδιά να λύσουν τις διαφορές τους και επέμβετε μόνο αν βλέπετε ότι κινδυνεύει ή απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.