Καταρχάς, πρέπει να εξετάσετε γιατί οι ύπνοι του είναι σύντομοι. Αν ξυπνά αφού έχει πάρει την ξεκούραση που χρειάζεται- ακόμα κι αν είναι λίγο-, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Αλλά αν το νήπιο ξυπνά για άλλους λόγους, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για το ενθαρρύνετε να ξεκουράζεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Να ξέρετε τη ρουτίνα ύπνου του παιδιού. Αν το βάζετε για ύπνο ενώ δεν είναι έτοιμο, απλά θα λαγοκοιμάται. Αν καθυστερήσετε αρκετά, δεν θα κοιμηθεί καλά γιατί μπορεί να παραείναι κουρασμένο. Κάθε παιδί δημιουργεί τη δική του ρουτίνα ή πρόγραμμα ύπνου. Τα περισσότερα νήπια ξεκινούν με πρωινούς και απογευματινούς ύπνους που διαρκούν μία ώρα και μετά κάνουν μετάβαση στον απογευματινό δίωρο ύπνο. Άλλα παιδιά δεν κοιμούνται καθόλου και απλά πηγαίνουν για ύπνο νωρίς το βράδυ.
Αναθεωρήστε το πρόγραμμα ύπνου. Τα παιδιά που ξυπνούν νωρίς από το σύντομο ύπνο, μπορούν να ξανακοιμηθούν με λίγη ενθάρρυνση. Αλλά αν ξυπνά με γκρίνια και άρνηση να κοιμηθεί, το πρόβλημα ίσως έγκειται στο ότι δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του. Βρείτε τρόπους να το χαλαρώσετε και να το ανακουφίσετε που ξέρετε ότι λειτουργούν για το παιδί σας. Το δωμάτιο ύπνου πρέπει να είναι ήσυχο, σκοτεινό, δροσερό και άνετο. Ιδανικά, πρέπει να κοιμάται την ημέρα στο χώρο που κοιμάται και το βράδυ.
Σκεφτείτε να μειώσετε τον αριθμό. Αν πάτε από τους δύο ύπνους στον έναν, θα μειωθεί και ο συνολικός ύπνος. Η μετάβαση γίνεται συνήθως στους 12 με 18 μήνες.