Το διάβασμα στο σπίτι δεν είναι απλά μία ευκαιρία για το παιδί να μάθει αλλά είναι και ένας τρόπος για εσάς να γίνετε μέρος της εκπαίδευσής του. Αν το παιδί ξεκινήσει σωστά από την πρώτη δημοτικού, θα ξέρει πώς να διαβάσει σωστά και όταν δυσκολέψουν τα πράγματα αργότερα.
- Μιλήστε με τη δασκάλα στην αρχή της χρονιάς. Πάρτε συμβουλές για το πόσες ώρες πρέπει να διαβάζει ένα παιδί στο σπίτι αλλά και ποιο είναι το σύστημα βαθμολόγησής της. Αν βάζει τεστ, και αν ελέγχει γενικά τα επίπεδα ικανοτήτων κάθε παιδιού.
- Ρυθμίστε μία σταθερή ώρα για διάβασμα. Κάποια παιδιά συγκεντρώνονται καλύτερα αμέσως μετά το σχολείο ενώ άλλα προτιμούν να φάνε ή να ξεκουραστούν πρώτα. Ακολουθήστε τους ρυθμούς του παιδιού.
- Δώστε στο παιδί ένα χώρο για διάβασμα. Ένα γραφείο ή τραπέζι είναι η σημαντική αρχή. Προμηθευτείτε μία αρκετά άνετη καρέκλα που να ρυθμίζεται στο ύψος του. Αν υπάρχει μεγαλύτερος χώρος, διακοσμήστε το ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού.
- Αγοράστε τις πρώτες ύλες, όπως μολύβια, χάρακες, στυλό, γόμες, χαρτί, τετράδια κ.ά.
- Αφήστε στην άκρη το κινητό και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μην μιλάτε στο τηλέφωνο την ώρα που διαβάζει το παιδί και δώστε του την απαραίτητη ησυχία. Γενικά όμως ρωτήστε το γιατί μπορεί να συγκεντρώνεται καλύτερα με τη μουσική χαμηλά ή με άλλους ανθρώπους στο δωμάτιο.
- Ελέγξτε μαζί τις εργασίες του. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί κατανοεί τις οδηγίες και βοηθήστε το με ερωτήσεις για την ημερομηνία παράδοσης και την έκταση της εργασίας.
- Βοηθήστε το αν χρειάζεται. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε μόνο όταν προκύπτει νέο υλικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε να δείτε τι έχει κάνει στο τέλος από ενδιαφέρον.
- Επιβραβεύστε το για την καλή δουλειά. Να είστε πάντα συγκεκριμένη στα κομπλιμέντα που του κάνετε ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του και για να νιώσει ότι ενδιαφέρεστε.
- Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν το παιδί σας βλέπει να διαβάζετε, να γράφετε, ακόμα και να σημειώνετε, θα θέλει να ακολουθήσει το δικό σας παράδειγμα.