Η κατανάλωση πολλών λιπαρών ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει την όραση αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία του εμβρύου, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Research. Οι ερευνητές εστίασαν στις πηγές των μακράς αλυσίδας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην διατροφή των εγκύων και στα επίπεδα των ίδιων λιπαρών στο αίμα των παιδιών όταν ήταν πια 30 ημερών.

Τα νεογνά ελέγχθηκαν επίσης και όταν ήταν δύο ετών ως προς την οπτική λειτουργικότητά τους.

Από την αξιολόγηση της όρασης των παιδιών προέκυψε ότι τα νήπια των οποίων οι μητέρες έτρωγαν ψάρια τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης είχαν καλύτερη όραση από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια ή έως δύο μερίδες την εβδομάδα.

«Η μητρική διατροφή κατά την κύηση και ο θηλασμός είναι η κύρια πηγή των μακράς αλυσίδας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για το έμβρυο και τα νεογνά σε μια περίοδο που κορυφώνεται η εγκεφαλική ανάπτυξη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού. Τέτοια λιπαρά οξέα βοηθούν στον σχηματισμό των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με την όραση και ειδικότερα των αμφιβληστροειδή χιτώνα. Είναι επίσης σημαντικά για τον σχηματισμό των συνάψεων που μεταφέρουν τα μηνύματα μεταξύ των νευρώνων του νευρικού συστήματος», εξηγεί η Δρ Λαϊτινεν.

Και προσθέτει ότι «η μελέτη αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση της συχνής κατανάλωσης ψαριών στις εγκύους και τα έμβρυα, όχι μόνο λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, αλλά και λόγω των βιταμινών Ε και D που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη τους».