Οι πρώτοι μήνες έχουν να κάνουν με το φαγητό, τον ύπνο και τις αγκαλιές. Μαθαίνει όμως πολλά όταν περνάτε χρόνο μαζί κάθε μέρα. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται όσο βλέπει, ακούει και αγγίζει τα πάντα γύρω του. Ακολουθεί το πρόσωπό σας με τα μάτια του γιατί αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για εκείνο. Του αρέσουν επίσης οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τα μοτίβα. Το παιδί στον πρώτο μήνα ζωής, ξέρει τη φωνή σας αλλά μπορεί και να τρομάξει στον ήχο της. Επικοινωνεί μέσω της οπτικής επαφής αλλά και του κλάματος. Συνήθως κρατά τα δάχτυλα σε γροθιά αλλά κάποιες φορές κρατά και το δικό σας δάχτυλο.
Πώς θα συμβάλετε στην ανάπτυξή του: κοιτάξτε μέσα στα μάτια του. Όταν κοιτάξει αλλού, δείχνει ότι θέλει να ξεκουραστεί. Χαμογελάστε του. Έτσι απελευθερώνονται φυσικά χημικά στο σώμα που το κάνουν να νιώθει χαρούμενο και ασφαλές. Κάντε του βρεφικό μασάζ για να χαλαρώσει και να του μιλάτε όταν είστε μαζί του για να εξοικειώνεται με λέξεις και ήχους.
Ανταποκριθείτε στο κλάμα του ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι συμβαίνει ακριβώς. Μην φοβάστε ότι θα το κακομάθετε, γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μιλήστε του με ήρεμη φωνή και αν νιώθετε ότι δεν αντέχετε άλλο, δώστε το στο σύντροφό σας ή στο άτομο που σας βοηθά.
Πότε να ανησυχήσετε για την ανάπτυξη του νεογέννητου: όταν κλαίει σε ανησυχητικό σημείο, όταν δεν τρώει καλά, δεν κουνά τα άκρα του, δεν κάνει ήχους, δεν ανταποκρίνεται σε έντονα φώτα και δεν δείχνει να ακούει ήχους.