Υλικά για 8 μερίδες

Για την πίτα

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά

120 ml γάλα 3,5% λιπαρά

360 γρ. αλεύρι σκληρό

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σε σκόνη

150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

50 γρ. καρύδια για ντεκόρ

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

400 ml νερό

1 λεμόνι

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Χτυπήστε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη 3 λεπτά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα και στη συνέχεια προσθέστε το γάλα. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφριά με μία σπάτουλα. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα και απλώστε το μείγμα. Ψήστε για 55 λεπτά στους 170οC.

Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσει αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Μόλις είναι έτοιμη η καρυδόπιτα, ρίξτε το σιρόπι κρύο. Περιμένετε να κρυώσει τελείως το γλυκό και ξεφορμάρετε.