Η πρόληψη της πλάκας και τερηδόνας του παιδιού

Οι γονείς δείχνουν να λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση για τα παιδιατρικά θέματα αλλά μάλλον αγνοούν την εξίσου μεγάλη σημασία του οδοντιάτρου στη ζωή των παιδιών τους. Η φροντίδα των δοντιών ξεκινά από όταν το παιδί είναι ακόμα βρέφος και σιγά σιγά εξελίσσεται στο κλασικό βούρτσισμα των δοντιών. Στις Η.Π.Α, το 60% των παιδιών μέχρι την ηλικία […]
29 Οκτωβρίου 2018 | 06:00

Οι γονείς δείχνουν να λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση για τα παιδιατρικά θέματα αλλά μάλλον αγνοούν την εξίσου μεγάλη σημασία του οδοντιάτρου στη ζωή των παιδιών τους. Η φροντίδα των δοντιών ξεκινά από όταν το παιδί είναι ακόμα βρέφος και σιγά σιγά εξελίσσεται στο κλασικό βούρτσισμα των δοντιών. Στις Η.Π.Α, το 60% των παιδιών μέχρι την ηλικία των 5, έχει χρειαστεί τουλάχιστον ένα σφράγισμα. Κι ενώ ακούγεται αθώο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν το δόντι χρειάζεται να βγει πριν καν αναπτυχθεί πλήρως, τότε τα δόντια πιθανώς βγουν πιο στριμωγμένα και δημιουργούν ορθοδοντικά προβλήματα που θα ταλαιπωρήσουν το παιδί στο μέλλον.

Ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να φροντίσετε από νωρίς για την πρόληψη των δοντιών του παιδιού είναι ότι θα υποφέρετε όταν πάει σχολείο, πονάει το δόντι του, κάνει απουσίες στο σχολείο λόγω αυτού και θα πρέπει να λείψετε κι εσείς από τη δουλειά. Συνολικά, τα προβλήματα υγείας τέτοιου τύπου επηρεάζουν την καθημερινότητα των παιδιών σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα καλά νέα είναι ότι η πρόληψη είναι η σωστή θεραπεία και αυτά που πρέπει να κάνετε ως γονέας είναι λίγα και απλά:

Μην πάτε στον οδοντίατρο αφού εμφανιστεί το πρόβλημα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και ο Αμερικανικός Σύλλογος Οδοντιατρικής μας ενημερώνουν ότι μπορούμε να πάμε το παιδί στον οδοντίατρο για πρώτη φορά όταν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε πλήρως τη στοματική υγιεινή του παιδιού, κάνετε καθαρισμό και ενημερώνεστε σωστά και ολοκληρωμένα για το τι πρέπει να προσέξετε.

Μην μοιράζεστε κουτάλια. Πριν ακόμα βγουν τα πρώτα δόντια, τα βακτήρια που προκαλούν την καταστροφή των δοντιών βρίσκουν ‘στέγη’ στη γλώσσα του παιδιού. Ο πιο εύκολος για να αποκτήσει αυτά τα βακτήρια είναι το να μοιράζεστε αντικείμενα, όπως τα κουτάλια ή να καθαρίζετε την πιπίλα με το στόμα σας. Ένα έξυπνο tip είναι να καθαρίζετε τα ούλα του παιδιού με ένα μικρό πανάκι μετά από κάθε γεύμα.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή οδοντόβουρτσα. Δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε μη φθοριούχα οδοντόβουρτσα. Οι φθοριούχες οδοντόβουρτσες βοηθούν στο να ξαναχτίζετε τα μεταλλικά στοιχεία σε περιοχές των δοντιών που έχουν αποδυναμωθεί λόγω των βακτηρίων. Αν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών, βάλτε οδοντόκρεμα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και όταν είναι μεταξύ 4-6 μεγαλώστε την ποσότητα σε μέγεθος αρακά. Και μην φοβηθείτε να διαλέξετε οδοντόκρεμα με γεύση. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά στο να αποκτήσουν μία καθημερινή συνήθεια.

Καθαρίστε καλά την πλάκα. Μέχρι την ηλικία των 6, εσείς έχετε την ευθύνη του βουρτσίσματος του παιδιού. Αφότου βγάλει το πρώτο του δόντι, βουρτσίστε κάθε ένα γύρω γύρω για περίπου 2 λεπτά. Εάν έχουν δύο δόντια που βρίσκονται δίπλα δίπλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οδοντικό νήμα.

Σνακ χωρίς ζάχαρη. Το βασικό πρόβλημα της στοματικής υγιεινής είναι η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης από γλυκά και σνακ. Μετά από την κατανάλωσή τους, πρέπει να βουρτσίζονται αμέσως τα δόντια. Εσείς φροντίστε για το παιδί σας και δώστε του πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα σε τραγανή υφή.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version