Όταν αναφερόμαστε στα προβλήματα ύπνου του μωρού μας, εννοούμε ότι ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δε μπορεί να ηρεμήσει και να μπει σε μία ρουτίνα, μετά τους 6 μήνες. Και είναι καλό να έχετε στο μυαλό αυτήν την πληροφορία γιατί οι πρώτοι 6 μήνες είναι ούτως ή άλλως περίοδος προσαρμογής και το μωρό ‘κατακτά’ σιγά σιγά τον ομαλό ύπνο και το τάισμα. Ακόμα και μετά τους 6 μήνες, δεν είναι απόλυτο ότι προσαρμόζεται αλλά ξεκινά να είναι πρόβλημα όταν ξυπνά μέσα στη νύχτα και δεν μπορεί να ηρεμήσει για μεγάλο διάστημα, ίσο με 3 μήνες.
Τα κλασικά συμπτώματα είναι ότι ξυπνά συνέχεια τουλάχιστον 3 φορές μέσα στη νύχτα, χρειάζεται πάνω από μισή ώρα για να ξανακοιμηθεί και δυσκολεύεται τόσο πολύ που σας προκαλεί μεγάλο άγχος και θλίψη. Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε ανάλογο πρόβλημα, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από το γιατρό σας και μετά να αποφασίσετε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να διευκολύνετε το μωρό σας. Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη σας βοηθά από νωρίς αν δημιουργήσετε συνήθειες ύπνου για το παιδί από τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Γιατί επηρεάζεστε από τα προβλήματα ύπνου του μωρού. Καταρχάς κουράζεται το ίδιο το μωρό, γκρινιάζει περισσότερο και γίνεται περισσότερο απαιτητικό όταν είναι ξύπνιο. Και όσο λιγότερο κοιμάται, τόσο λιγότερο κοιμάστε κι εσείς. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε άγχος, εξουθένωση και μακροπρόθεσμα σε κατάθλιψη. Το σημαντικότερο απ’όλα όμως είναι ότι δεν έχετε το κουράγιο να έρθετε πιο κοντά και να αποκτήσετε το απαραίτητο και τρυφερό ‘δέσιμο’ με το μωρό σας.
Το πρώτο βήμα. Ανακαλύψτε πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί. Κάθε μήνας που περνάει έχει και τις δικές του ανάγκες ως προς το τάισμα και τον ύπνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μία εικόνα για τις ανάγκες του και να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης. Μετά προχωρήστε στη στρατηγική που θα μειώσει το πρόβλημα. Εντοπίστε τη συνήθεια που έχει συσχετίσει με το πρόβλημα ύπνου, κόψτε σταδιακά τη συνήθεια, φτιάξτε μία θετική ρουτίνα ύπνου και αφήστε το παιδί να κοιμάται μόνο του ώστε να αποκτήσει την ανεξαρτησία στον ύπνο. Στην αρχή θα βρείτε αντίσταση από το μωρό αλλά μην χάνετε την υπομονή σας. Η προσαρμογή χρειάζεται χρόνο.
Όταν του μαθαίνετε να κοιμάται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, όπως το νανούρισμα ή το να κουνάτε την κούνια, είναι και ο τρόπος με τον οποίο θέλει να κοιμάται γενικά. Οπότε, έτσι ξέρετε τι το ηρεμεί πιο γρήγορα χωρίς δυσκολίες. Η χορήγηση φαρμάκων για αϋπνία στο μωρό θα πρέπει να γίνεται μόνο αν προτείνεται από το γιατρό που εμπιστεύεστε. Μην παίρνετε εσείς την πρωτοβουλία γιατί μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να ξεκουραστείτε για να έχετε αντοχή και καλύτερη ψυχολογία.