Τι κάνουν τα παιδιά τελικά στο διαδίκτυο;

Η εικόνα των παιδιών που γυρνώντας από το σχολείο, αντί να παίξουν με τους φίλους στο δρόμο, τρέχουν στο δωμάτιό τους και στέκονται μπροστά σε μια οθόνη είναι λίγο πολύ για όλους μας οικεία. Κακά τα ψέματα, το διαδίκτυο είναι πλέον κομμάτι και της δικής τους, αλλά και της δικής μας καθημερινότητας. Αλλά τι πραγματικά […]
14 Νοεμβρίου 2018 | 14:49

Η εικόνα των παιδιών που γυρνώντας από το σχολείο, αντί να παίξουν με τους φίλους στο δρόμο, τρέχουν στο δωμάτιό τους και στέκονται μπροστά σε μια οθόνη είναι λίγο πολύ για όλους μας οικεία. Κακά τα ψέματα, το διαδίκτυο είναι πλέον κομμάτι και της δικής τους, αλλά και της δικής μας καθημερινότητας.

Αλλά τι πραγματικά κάνουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο;

Το παιχνίδι στις αλάνες έχει μεταφερθεί στα online παιχνίδια που τα παιδιά μας παίζουν είτε μόνα τους, είτε συνεργατικά με φίλους τους. Η μουσική φυσικά δε λείπει από τις αναζητήσεις τους, με την πλατφόρμα του Youtube να παίρνει φωτιά. Το διαδίκτυο δείχνει να κλέβει μεγάλη μέρος από την οθόνη της τηλεόρασης και τη λατρεία που της είχαμε εμείς ως παιδιά, μιας και οι μικροί μας φίλοι αναζητούν πλέον μόνοι τους δημοφιλείς ταινίες και σειρές που αγαπούν. Φυσικά, από τη λίστα των διαδικτυακών τους αναζητήσεων δε λείπουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μιας και (καλώς ή κακώς) τα παιδιά από νεαρή ηλικία διαθέτουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram που κεντρίζουν την προσοχή τους. Το ευχάριστο κομμάτι είναι όταν τα παιδιά επιλέγουν να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο και ως εκπαιδευτικό εργαλείο, αναζητώντας πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό.

Ποια είναι η δική μας θέση όμως σε όλα αυτά;

Η υπέρμετρη ελευθερία του διαδικτύου είναι πολύ λογικό να μας ανησυχεί και να δημιουργεί μια αλυσίδα σκέψεων για το τι μπορεί να αντιμετωπίσει ή να δει το παιδί μας τη στιγμή που μπορεί να βλέπει ακόμη κι ένα απλό βίντεο. Σύμφωνα με την έρευνα «Παιδιά και Διαδίκτυο στην Ελλάδα», στην ερώτηση που διατυπώθηκε σε γονείς σχετικά με το αν πιστεύουν πως είναι ασφαλές για τα παιδιά να περνούν χρόνο στο διαδίκτυο, το 61% απάντησε αρνητικά, με τους γονείς να εκφράζουν τις ανησυχίες του για το τι μπορεί να δουν και μήπως τους προσεγγίσει κάποιος άγνωστος.

Αναλυτικότερα:

-Το 71% των γονέων υποστηρίζει ότι το διαδίκτυο στέκεται εμπόδιο στην κοινωνικοποίηση

-Το 93% των γονέων κρίνει ότι η πολύωρη χρήση του διαδικτύου μπορεί να απομονώσει ένα παιδί

-Το 97% των γονέων ανησυχεί για την πιθανή δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε ενδεχόμενους κινδύνους;

Το χάος του διαδικτύου δε χρειάζεται να μας φοβίζει, άλλωστε μη ξεχνάτε πως κι εμείς οι ίδιοι το χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα παιδιά μας δέχονται ερεθίσματα από αυτή μας τη δραστηριότητα. Το διαδίκτυο δε χρειάζεται να είναι ένας λαβύρινθος κινδύνων, αν εμείς ως γονείς στήσουμε τα σωστά τείχη προστασίας γύρω από τα παιδιά μας.

Σύμμαχος της προσπάθειας μας παραμένει η COSMOTE, η οποία φροντίζει ώστε να μας κρατάει ενημερωμένους και να εφοδιάζει με τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με το διαδίκτυο και τη σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά μας μαζί του.

Χάρη στη COSMOTE γινόμαστε ξανά μαθητές, αφού στο www.e-parenting.gr θα βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε και κυρίως πολλές απαντήσεις στις ερωτήσεις που μας βασανίζουν. Μέσω του e-parenting μπορούμε να διαβάζουμε άρθρα και να παρακολουθούμε βίντεο με συνεντεύξεις ειδικών και επιστημόνων ικανά να λύσουν κάθε μας απορία. Έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέες εφαρμογές που θα εστιάζουν στις γνώσεις και τη δημιουργικότητα των παιδιών μας. Ταυτόχρονα, μπορούμε να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ενδεχόμενους κινδύνους αφού θα μαθαίνουμε πρώτοι οποιαδήποτε απειλή περιτριγυρίζει τα αγγελούδια μας στις διαδικτυακές τους δραστηριότητες.

Χάρη στο  www.e-parenting.gr επιστρέφουμε στα «θρανία», αφού στο site θα βρούμε το School of Cool. Αν αναρωτιέστε περί τίνος πρόκειται, είναι το 1ο digital σχολείο internet για ενήλικες το οποίο επιχειρεί να μας φέρει πιο κοντά με τα παιδιά μας. Το ιντερνετικό σχολείο ξεκινάει από απλές και εύκολες γνώσεις που θεωρούνται βασικές για τους περισσότερους ανθρώπους και φτάνουν μέχρι πράγματα που ούτε φανταζόσασταν ότι υπάρχουν σχετικά με την ορολογία του διαδικτύου, τις αρχές του chatting που τόσο μας ταράζει ακόμη και την κουλτούρα των Memes που γίνονται viral καθημερινά και δεσπόζουν στις συζητήσεις των μικρών μας φίλων. Κι επειδή σχολείο χωρίς τεστ δεν είναι σχολείο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε όσα μάθαμε μετά το τέλος του κάθε «μαθήματος».

Ως γονείς αποκτάμε μια νέα αρμοδιότητα, αυτή του digital parenting! Δείτε το σαν πρόκληση και ας γίνουμε μια ενωμένη ομάδα μαζί με τα παιδιά μας κι ας διασκεδάσουμε στο διαδίκτυο μακριά από κινδύνους και φοβίες.

Πρόσφατα Άρθρα
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να βρει ηρεμία μέσα στα τόσα ερεθίσματα 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Το κατοικίδιο που προσθέτει χρόνια στη ζωή μας 24 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο αργά; 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμβουλές για να μειώσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη στα παιδιά 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version