Υλικά για 8 μερίδες
1 1/2 κιλό ψάρια (μπακαλιάρος, πεσκαντρίτσα, σκορπίνες, χριστόψαρο)
3 μεγάλες γαρίδες
1 μεγάλη πατάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωστή σαφράν
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 λεμόνι (τον χυμό του)
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι, την πατάτα και τα βάζετε ολόκληρα στην κατσαρόλα.
2. Από πάνω βάζετε τα ψάρια (καθαρισμένα) και τις γαρίδες, προσθέτετε το σκόρδο, το μπούκοβο, το σαφράν, το κρασί, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει, και τα αφήνετε να σιγοβράζουν.
3. Μόλις τα ψάρια είναι έτοιμα (προσέχετε να μην παραβράσουν), τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα διατηρείτε ζεστά σε μια πιατέλα.
4. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά και όταν είναι έτοιμα κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, παίρνετε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάτε από τον μύλο του πουρέ. Σουρώνετε τον ζωμό και τον αναμειγνύετε με τον πολτό των λαχανικών.
5. Ξαναβάζετε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού και την αφήνετε να πάρει μια βράση για να δέσουν όλα τα υλικά.
6. Σερβίρετε την ψαρόσουπα ζεστή μαζί με τα ψάρια.