Πριν τα παιδιά αποκτήσουν επαφή με τα social media, είστε σε θέση να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της τηλεόρασης. Πόση ώρα θα βλέπει, τι θα παρακολουθεί και αν θα παρακολουθεί. Το τελευταίο είναι δύσκολο γιατί το παιδί ζητά να δει αυτά που βλέπουν και οι φίλοι του. Εσείς όμως οφείλετε να μην υποχωρείτε και να μην του επιτρέπετε να μένει όλη τη μέρα μπροστά στην τηλεόραση και να μην κάνει κάτι άλλο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει στους γονείς να θέτουν συνεχή όρια στο πότε και πόση τηλεόραση θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση.

Φτιάξτε ένα οικογενειακό σχέδιο. Εσείς αποφασίζετε για το πόσες οθόνες θα υπάρχουν στο σπίτι, ποια προγράμματα θα παρακολουθεί και ποιες είναι οι ώρες παρακολούθησης. Κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να εφαρμόσετε είναι: η απαγόρευση της τηλεόρασης μέσα στις κρεβατοκάμαρες και πριν τον ύπνο και το κλείσιμο την ώρα του φαγητού.

Κάντε τις οθόνες… άβολες. Βάλτε την τηλεόραση σε μη κεντρικό σημείο και κλείστε την όταν δεν παρακολουθεί κανείς. Ένα δωμάτιο που μπορεί να μπει η τηλεόραση είναι ένα μικρό που κανείς δεν επιλέγει. Μπορείτε επίσης να κρύψετε το τηλεκοντρόλ ώστε να μην το βρίσκουν τα παιδιά ή να το βάλετε σε ένα μη βολικό σημείο.

Διαλέξτε προσεκτικά τις εφαρμογές. Διαλέξτε μαζί τις εφαρμογές όπου μπορεί να μπαίνει αλλά διαβάστε κριτικές για την καταλληλότητα του περιεχομένου και της ηλικίας.

Θέστε γερά όρια. Τα προγράμματα ή οι εφαρμογές με σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο πρέπει να απαγορεύονται. Αν διαφωνείτε με ένα παιχνίδι, συζητήστε με το παιδί ώστε να καταλάβετε γιατί του αρέσει. Βρείτε μία εναλλακτική που να ικανοποιεί και τους δυο σας και μην λέτε όχι αυστηρά χωρίς να αιτιολογείτε.

Παρακολουθήστε μαζί τηλεόραση. Είναι πολύ βοηθητικό για εσάς να δείτε ποια προγράμματα του αρέσουν, να μιλήσετε μετά για αυτό που παρακολουθήσατε και να επιλέξετε προγράμματα που τα έχετε εγκρίνει ή που είναι εκπαιδευτικά.

Γίνετε το παράδειγμα. Αν απαιτείτε από το παιδί σας να βλέπει λίγη τηλεόραση καθημερινά αλλά εσείς περνάτε όλο το απόγευμα στον καναπέ, μην περιμένετε να μην σας μιμηθεί. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν σε εσάς, οπότε ασχοληθείτε με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και μειώστε την τηλεόραση και στη δική σας ζωή.