Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 5% των εγκύων. Η διάγνωση γίνεται μετά τις 20 εβδομάδες όταν εντοπίζεται υψηλή πίεση συνδυαστικά με κάποια ανωμαλία του συκωτιού ή με πρωτεΐνη στα ούρα. Οι περισσότερες γυναίκες με προεκλαμψία λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα στον τοκετό και εμφανίζουν ελαφριά συμπτώματα πριν γεννήσουν. Αν όμως μιλάμε για σοβαρές περιπτώσεις, ίσως επηρεαστούν αρκετά όργανα και να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα. Και συνήθως η μόνη λύση είναι ο τοκετός.
Ποια είναι τα συμπτώματα; Είναι καλά να είστε ενήμερες από νωρίς, γιατί συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους ξαφνικά. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν εντοπίσετε τις παρακάτω ενδείξεις: πρήξιμο στο πρόσωπο ή γύρω από τα μάτια, υπερβολικό πρήξιμο στα χέρια ή αιφνίδιο στους αστραγάλους και τις πατούσες, απόκτηση 3 κιλών ή και περισσότερο σε μία εβδομάδα, επίμονο πονοκέφαλο, ναυτία και εμετούς, αλλαγές στην όραση και έντονους πόνους στην άνω κοιλία. Αν κάποια μοιάζουν με τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να είστε συνεπής στα προγεννητικά ραντεβού σας με το γιατρό.
Τι με θέτει σε υψηλό ρίσκο προεκλαμψίας; Είναι πιο πιθανό να συμβεί στην πρώτη εγκυμοσύνη. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τις εγκυμοσύνες που θα ακολουθήσουν. Άλλοι παράγοντες είναι η χρόνια υπέρταση, ο διαβήτης, ασθένειες που σχετίζονται με το ήπαρ ή αυτοάνοσα όπως ο λύκος. Αν είστε άνω των 40 ετών, αν κυοφορείτε δύο ή και περισσότερα έμβρυα, αν είστε παχύσαρκη και αν έχετε έναν κοντινό συγγενή που είχε προεκλαμψία.
Μπορώ να αποφύγω την προεκλαμψία; Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση αν και διερευνάται αρκετά ακόμα. Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας ίσως επωφελούνται από μικρή δόση ασπιρίνης. Προσοχή: μην πάρετε ασπιρίνη, εκτός αν σας συστήνεται από το γιατρό. Τα σωστά μέτρα πρόληψης είναι να είστε συνεπής στους προγεννητικούς ελέγχους και να είστε προσεκτική με τις πιθανές ενδείξεις.