Όταν το παιδί βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία, συχνά αγνοεί τη λέξη όχι ή εσείς θα θέλατε να έχετε μία πιο θετική προσέγγιση όταν το πειθαρχείτε. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές στο πατροπαράδοτο όχι που θα έπρεπε να μην υπάρχει πια. Με το να λέτε μία μόνο λέξη, δεν το κάνετε να καταλαβαίνει τις συνέπειες των πράξεων του και απλά του δείχνετε ότι υπερτερεί αυτός που είναι μεγαλύτερος.
Τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά. Χρησιμοποιήστε μία ολοκληρωμένη φράση. Βάλτε μία θετική χροιά σε αυτό που λέτε και έτσι υπάρχουν πιθανότητες να ανταποκριθεί με ευγένεια. Αντί να του φωνάξετε ‘Όχι! Μην πετάς την μπάλα στο σαλόνι’, μπορείτε να του πείτε ‘ας πάμε έξω να παίξουμε μπάλα καλύτερα’. Αντί να το αποτρέψετε από το να κάνει κάτι, προτείνετε κάτι διαφορετικό. Όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, πείτε άλλες λέξεις όπως ‘σταμάτα’ ‘καυτό’ ή ‘κίνδυνος’.
Προσφέρετε επιλογές. Το νήπιο θέλει να νιώσει ανεξάρτητο και ότι έχει κάποιο έλεγχο. Αντί να χρησιμοποιήσετε μία επίπεδη άρνηση όταν σας ικετεύει για γλυκό πριν το φαγητό, προσφέρετε μία υγιεινή επιλογή από φρούτα. Ή αφήστε το να επιλέξει γλυκό μετά το φαγητό. Αν οι στιλιστικές επιλογές του είναι εντελώς ακατάλληλες λόγω καιρού ή περίστασης, δώστε του δύο σύνολα από τα οποία μπορεί να επιλέξει το ένα.
Αποσπάστε την προσοχή του. Όταν θέλει να αγοράσει κάτι και το απαιτεί, κάντε του μία άσχετη ερώτηση ή αποσπάστε την προσοχή του με φαγητό ή ένα παιχνίδι του.
Μην δίνετε σημασία στα μικροπράγματα. Αν λερωθεί από λακκούβα στην επιστροφή για το σπίτι ή αν θέλει να βάλει πιτζάμες στο σούπερ μάρκετ, γιατί να μην το αφήσετε; Αφήστε το να είναι δημιουργικό και να διασκεδάζει, αρκεί να μην τίθεται σε κίνδυνο.
Να το λέτε με στόμφο. Αν κάνει επικίνδυνα πράγματα, δεν βοηθά να το πείτε με γλυκό τόνο, γιατί έτσι δεν λαμβάνει σωστά το μήνυμα. Πείτε το κοφτά και ήρεμα και όταν δείτε ότι ανταποκρίνεται, χαρίστε στο παιδί ένα γλυκό χαμόγελο.