Το κλασικό πρόβλημα του ζευγαριού με παιδιά είναι όταν ο ένας λέει ναι και ο άλλος όχι. Όταν ο ένας είναι πολύ αυστηρός και είναι ο γονιός που θέτει τα όρια, ενώ ο άλλος είναι μόνο χαλαρός και παίζει το ρόλο του διασκεδαστικού κηδεμόνα. Αυτός είναι και ο λόγος συχνών καυγάδων μεταξύ σας. Δεν μπορείτε να βρείτε μία μέση λύση και καταλήγετε να νιώθετε η κακιά της υπόθεσης, αλλά και να στέλνετε μπερδεμένα μηνύματα στο παιδί ως προς το μεγάλωμα και τους κανόνες του σπιτιού. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση ως προς αυτό το πολύπλοκο θέμα, υπάρχουν μερικές προτάσεις όταν καλείστε να χειριστείτε ένα δίλημμα.

 

  1. Όχι πολλά λόγια- αναλάβετε δράση. Αντί να το υπεραναλύετε, πείτε απλά τι θέλετε και μιλήστε για τις συνέπειες των πράξεων. Αν του πείτε πώς σκοπεύετε να κινηθείτε αν κάνει κάτι στο οποίο δεν έχετε συμφωνήσει, πρέπει και να το στηρίξετε μέχρι τέλους.
  2. Διαχωρίστε τους ρόλους. Αν δεν μπορεί να ακολουθήσει το δικό σας στιλ, αποφασίστε υπεύθυνα ποιος είναι ο γονιός που φτιάχνει τους νόμους στο σπίτι. Αν σας παραδώσει αυτήν την εξουσία, δεν γίνεται να μιλά και να δρα με διαφορετικό τρόπο.
  3. Γράψτε κάτω τους κανόνες. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια και να συναποφασίζετε για τους κανόνες. Εννοείται ότι οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια της ευθύνης και βοηθά να θυμούνται και να ξέρουν τους κανόνες που υπάρχουν στη δική σας οικογένεια.

 

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι μεταξύ σας διαφωνίες έχουν να κάνουν με το επίσης διαφορετικό μεγάλωμά σας και με τη στάση ζωής που έχει ο καθένας. Αντί να μαλώνετε και να επιρρίπτετε ευθύνες, δοκιμάστε να συμβιβαστείτε και να επιλέξετε ό,τι είναι καλύτερο για τα παιδιά και όχι για εσάς. Η ελαστικότητα είναι πολύ σημαντική στο μεγάλωμα, οπότε όταν βλέπετε ότι κάτι δεν λειτουργεί, μην φοβηθείτε να το αλλάξετε.