Υλικά

240 γρ. σπορέλαιο

240 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κονιάκ

160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

200 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

400 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι

Kαρύδι

Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύστε τη σόδα στον χυμό και ρίξτε τη στο μείγμα. Ανακατέψτε με το σύρμα, ρίξτε μέσα το αλεύρι και ανακατέψτε απαλά να το πάρει το μείγμα. Προσέξτε έτσι ώστε η ζύμη να γίνει απαλή. Πάρτε με ένα κουτάλι ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και πλάστε μικρά μελομακάρονα. Τοποθετήστε τα σε λαμαρίνες, σε απόσταση μεταξύ τους. Τρυπήστε ελαφρά την επιφάνεια με πιρούνι και ψήστε για περίπου 25’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου με αέρα, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Αφήστε τα να κρυώσουν.

Για το σιρόπι βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, αφήστε τα για άλλα 3’. Βγάλτε τον αφρό, αφήστε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώστε τα μελομακάρονα, βουτώντας τα στο σιρόπι για περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.

Πασπαλίζστε με καρύδι.