Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει τα περιττά κιλά και να μάθει να τρέφεται υγιεινά, ώστε μεγαλώνοντας να αποκτήσει φυσιολογικό σωματικό βάρος, να είναι πιο υγιές, με καλύτερες σχολικές επιδόσεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Για αρχή φροντίστε να αλλάξετε διατροφική συμπεριφορά, υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες για όλη την οικογένεια, συνδυάζοντας το μέτρο με την ποικιλία στην κατανάλωση τροφίμων, και δίνοντάς του το παράδειγμα.
Καθιερώστε τη συνήθεια της κατανάλωσης ενός υγιεινού πρωινού για όλους σας, κάτι που κινητοποιεί τον μεταβολισμό, σας χορταίνει και σας κάνει να αποφεύγετε τα τσιμπολογήματα τροφών πλούσιων σε θερμίδες.
Φροντίστε να τρώει συχνά μικρά και υγιεινά γεύματα μέσα στην ημέρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις ανάλογες μερίδες φρούτων και λαχανικών (πέντε μερίδες), που αποτελούν σπουδαία πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Οι φρέσκοι χυμοί και τα smoothies συνυπολογίζονται σε αυτές τις μερίδες. Προτιμήστε τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
Αποθαρρύνετε το παιδί σας από το να καταναλώνει υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα και αναψυκτικά, που το φορτώνουν με θερμίδες παρέχοντάς του ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.
Αποφύγετε τις τεράστιες μερίδες φαγητού και μην πιέζετε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό. Τα παιδιά όταν πεινάνε ζητάνε και άλλο φαγητό. Επίσης φροντίστε ώστε το παιδί να μάθει να τρώει αργά και σε συγκεκριμένες ώρες.
Βάλτε στη ζωή σας την άθληση. Πηγαίνετε μαζί του για περπάτημα ή για τρέξιμο ή για ποδήλατο ή για κολύμπι, γενικότερα μοιραστείτε μια αθλητική δραστηριότητα μαζί του. Τα παιδιά χρειάζονται περίπου 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα και λιγότερο από δυο ώρες καθιστικές δραστηριότητες μπροστά στην tv ή στον υπολογιστή.
Φροντίστε τα παιδιά να κοιμούνται όσο χρειάζεται για να ξεκουράζονται, καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή τους και τη συμπεριφορά τους.
Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ, επιλέξτε μαζί τι φαγητό θα μαγειρέψετε, φτιάξτε το μαζί, εκπαιδεύοντας σιγά σιγά το παιδί για τότε που θα χρειαστεί να φροντίσει μόνο του τον εαυτό του.
Αν πιστεύετε ότι χρειάζεται παράλληλα απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (γιατρό ή διατροφολόγο) ώστε να διαχειριστείτε πιο συστηματικά την απώλεια του βάρους του παιδιού, με δομημένο διαιτολόγιο, παρακολούθηση των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας μέσω καταγραφής ημερολογίων, και γενικότερα τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής.
Η υγιεινή διατροφή δεν είναι δίαιτα ή στέρηση αλλά τρόπος ζωής για καλή υγεία και ευεξία σε όλες τις ηλικίες.