Όποια και αν είναι η ιστορία του παιδιού σας, οι γονείς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, είναι το κλειδί σε μία ασφαλή σχέση γεμάτη αγάπη. Η σύνδεση με το παιδί εξάλλου, δεν έχει να κάνει με το αν είναι υιοθετημένο ή όχι.

 

  1. Να είστε προβλέψιμη και παρούσα για το παιδί. Να ανταποκρίνεστε στις φωνές και τα κλάματα. Είναι πάντα σημαντικό να ξέρει ότι θα είστε εκεί για τις ανάγκες του.
  2. Να έχετε ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Προσπαθείτε να μπείτε στη θέση του και μην κάνετε εικασίες με βάση το πώς θα λειτουργούσατε εσείς.
  3. Να είστε διαθέσιμη συναισθηματικά. Το παιδί πρέπει να σας βλέπει να εκφράζεστε σε όλη τη συναισθηματική γκάμα. Μόνο έτσι θα μάθει να εκφράζεται και το ίδιο και να μην ντρέπεται για αυτά που νιώθει.
  4. Μην παίρνετε προσωπικά τη συμπεριφορά του παιδιού. Αν σας μιλήσει επιθετικά, δεν σημαίνει ότι σας απορρίπτει. Απλώς δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα συναισθηματικά και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτά που νιώθει.
  5. Να διατηρείτε την οπτική επαφή. Μην το αναγκάζετε, αλλά κάντε μέσα από το παιχνίδι, όπως είναι το ‘σε βλέπω’ και το κρυφτό. Έτσι εξοικειώνεται χωρίς να νιώθει αμηχανία ή ντροπή.
  6. Δημιουργήστε ρουτίνες και ιεροτελεστίες. Αν το παιδί ξέρει τι να περιμένει, θα έχει και λιγότερο στρες. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτά δομή και του γίνονται πιο εύκολα οι μεταβάσεις.
  7. Μην αγχώνεστε για το αν το κακομαθαίνετε. Όσο πιο ασφαλές νιώθει, τόσο πιο ανεξάρτητο γίνεται αργότερα. Όσο περισσότερο απαντάτε, τόσο λιγότερες συμπεριφορές θα δείτε που έχουν σκοπό να τραβήξουν την προσοχή σας.