Ως γονιός γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν το παιδί σας κρυολογήσει, έχει συνάχι και βηχαλάκια, πρέπει να αφήσετε τον χρόνο να το γιατρέψει, φροντίζοντας να απαλύνετε τα συμπτώματα με αντιπυρετικά, παυσίπονα και φάρμακα που σταματούν τη ρινική καταρροή. Ας δούμε όμως τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφίσετε:
Για αρχή φροντίστε το παιδί να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί, καθώς έτσι θα ανακτήσει τις δυνάμεις του, θα πάρει ενέργεια και θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Βοηθήστε το να χαλαρώσει αφήνοντάς το να κοιμηθεί, να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση, να διαβάσει ή να του διαβάσετε κάτι, να παίξετε κάτι κ.ο.κ.
Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο, που επίσης θα το βοηθήσει να χαλαρώσει, αλλά θα του βελτιώσει και την αναπνοή, αφού η εισπνοή των υδρατμών βοηθά να ανοίξει η μύτη του από το μπούκωμα. Εάν διαθέτετε υγραντήρα χρησιμοποιήστε τον για να αυξήσετε λίγο την υγρασία στο δωμάτιο του.
Για παιδιά άνω των δυο ετών, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες μέντας στο νερό του μπάνιου, που θα το βοηθήσει να νιώσει λιγότερη ρινική συμφόρηση. Το ίδιο βοηθούν και τα φύλλα από ευκάλυπτο, τα οποία θα βράσετε σε κατσαρόλα με νερό.
Ο φυσιολογικός ορός στη μύτη βοηθά το παιδί να αναπνεύσει καλύτερα.
Η εντριβή στο στήθος του παιδιού, το λαιμό και την πλάτη θα το βοηθήσουν να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα. Αποτελεσματικές είναι και κάποιες αλοιφές, που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
Η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Εκτός από την κοτόσουπα που είναι ιδανική επιλογή, καθώς ανακουφίζει τους πόνους, την κόπωση, τη ρινική συμφόρηση, και τον πυρετό, μπορεί αν δεν έχει πρόβλημα με το στομαχάκι του να πιει φυσικούς χυμούς φρούτων ή και smoothies με φρούτα.
Είπαμε ένα κρυολόγημα δεν πρέπει να σας ανησυχήσει, εκτός αν το παιδί είναι βρέφος κάτω των 3-6 μηνών. Επίσης, αν έχει δύσκολη, γρήγορη ή θορυβώδη αναπνοή, αν πονάει το αυτί του, αν έχει επίμονο πυρετό και πονοκέφαλο, αν δεν μπορεί να πιει υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις επικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον παιδίατρο γιατί το παιδί θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.
Έτσι ή αλλιώς το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών του και των χεριών σας και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που χρησιμοποιεί το παιδί, αλλά και όλη η οικογένεια μέσα στο σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων. Περαστικά σας!