Η άποψη ότι μας κάνει καλό να βγαίνουμε έξω και να εκτιθέμεθα στον ήλιο είναι πολύ παλιά. Η επιστήμη όμως κατάφερε πρόσφατα να αποκαλύψει τα πολλαπλά οφέλη, ειδικά για την όρασή μας. Η μυωπία είναι μία πάθηση που ξεκινά στην παιδική ηλικία και δεν αποτελεί απλώς μία περίπτωση ανάγκης για γυαλιά, αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Και δυστυχώς, ο αριθμός των ανθρώπων με μυωπία ανεβαίνει ανησυχητικά. Τα ποσοστά στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διπλασιαστεί και συνεχίζουν την ανοδική πορεία. Στη Δυτική Ευρώπη, αναμένεται να υπάρχουν προβλήματα όρασης στο 56% των ανθρώπων, μέχρι το 2050.
Μέχρι σήμερα, η μυωπία θεωρείτο γενετικό πρόβλημα, αλλά ο Καθηγητής Ίαν Μόργκαν, ένας ειδικός στην επιστήμη της οράσεως από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο, εξηγεί ότι οι λόγοι ξεπερνούν πλέον τα φυσικά αίτια. ‘Ο μόνος παράγοντας που μπορούσαμε να σκεφτούμε που τελικά κάνει τη διαφορά, είναι το πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά έξω’.
Η θεωρία λέει ότι, με την απουσία του έντονου φυσικού φωτός, ο ρυθμός του εσωτερικού ρολογιού διακόπτεται και αυτό καθυστερεί την ανάπτυξη του ματιού. Ο συνδυασμός των σχολικών υποχρεώσεων και του τρόπου ζωής τους, δεν τους επιτρέπει να εκτίθενται στον ήλιο όσο θα έπρεπε. Ο Καθηγητής Μόργκαν υποστηρίζει ότι τα παιδιά αποτρέπονται από το να βγουν έξω επειδή θεωρείται ότι κάνει κακό στο δέρμα τους. Μία άλλη αμερικάνικη μελέτη ανακάλυψε ότι τα παιδιά που ξόδευαν 10-14 ώρες την εβδομάδα σε εξωτερικές και αθλητικές δραστηριότητες, είχαν περίπου το μισό ρίσκο να αναπτύξουν μυωπία.