Πώς θα μάθετε το παιδί να τρώει μόνο του

Εννοείται πως δεν θα το αφήνετε από τα μάτια σας, όταν τρώει, αφού δεν αποκλείεται να σταματήσει μετά από λίγες κουταλιές και πρέπει να ελέγξετε την ποσότητα που έχει ήδη φάει
1 Φεβρουαρίου 2019 | 06:00

Παρόλο που κοντεύει τα δυόμιση, το παιδί σας ζορίζει τόσο πολύ με το φαγητό του, που σας φαντάζει απίθανη η ιδέα να αρχίσετε να του μαθαίνετε να τρώει μόνο του. Κι όμως αυτή η διαδικασία ίσως να το βοηθήσει να μάθει να τρώει καλύτερα το φαγητό του.

Τα παιδιά παίρνουν τα πρώτα μαθήματα για να τρώνε μόνα τους ενστικτωδώς όταν αρχίζουν να πιάνουν τα πάντα με τα χέρια τους. Για παράδειγμα, όταν πεινάει το μωρό και του δώσετε το μπουκάλι με το γάλα θα προσπαθήσει να το κρατήσει μόνο του. Σταδιακά όσο περνούν οι μήνες όταν το ταΐζετε, θα καταλάβετε ότι όταν πεινάει ή διψάει θέλει να οδηγήσετε το κουτάλι ή το ποτήρι στο στόμα του. Λίγο αργότερα θα αρχίσει να αγγίζει τα τρόφιμα και να τρώει με τα χέρια κάτι που του αρέσει.

Το παιδάκι σας αρχίζει μετά τα πρώτα του γενέθλια σιγά σιγά να πίνει νεράκι με ένα φλιτζάνι με στόμιο αλλά χωρίς να μπορεί να ελέγξει τη ροή. Μέχρι τα δυο του χρόνια αυτό θα το έχει καταφέρει με τη βοήθεια ενός φλιτζανιού ή μιας κούπας με δύο λαβές, πάντα υπό επίβλεψη.

Γύρω στα δυο του χρόνια αρχίζει να ταΐζει και τα παιχνίδια του. Ήρθε η ώρα να προμηθευτείτε το ατομικό του κουτάλι και το μπολ ή το πιατάκι με φιγούρες και να το ενθαρρύνετε να το χρησιμοποιήσει. Όταν αρχίσει να πιάνει το κουταλάκι, πιάστε το κι εσύ μαζί του, γεμίστε το με μια μικρή ποσότητα φαγητού και κατευθύνετε το χεράκι στο στόμα του. Με την επανάληψη θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει.

Όσο και αν δυσκολευτεί στην αρχή, σιγά σιγά θα μάθει να το χρησιμοποιεί. Εννοείται πως δεν θα το αφήνετε από τα μάτια σας, όταν τρώει, αφού δεν αποκλείεται να σταματήσει μετά από λίγες κουταλιές και πρέπει να ελέγξετε την ποσότητα που έχει ήδη φάει. Μέχρι να συνηθίσει τη διαδικασία θα του δίνεις εσείς τις κουταλιές που απαιτείται για να ολοκληρώσει το γεύμα του.

Για να μάθει το παιδί να τρώει ξεκίνα με κάτι παχύρρευστο μικρό. Στη συνέχεια, όταν μπορεί να πιάσει στο χέρι του φαγητό, μπορείτε να του δώσετε λίγο ψωμάκι, ένα μπισκοτάκι, μια φέτα κάποιου φρούτου, για  να τα μασουλάει. Αργότερα, μπορείτε να περάσετε σε τοστάκια, λαχανικά, κρέας  κ.ο.κ.

Όσο και αν σας τρομάζει το γεγονός ότι το παιδί θα πιάσει το φαγητό με το χέρι από φόβο ότι θα λερώσει τα ρούχα του και όλη την κουζίνα, να θυμάστε ότι με την αφή το παιδί μπορεί να μάθει πολλά και να ασχοληθεί περισσότερο με το φαγητό, με τελικό σκοπό να το δοκιμάσει.

Αφού το παιδί μάθει να χρησιμοποιεί το κουτάλι θα έρθει η ώρα να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει και το πιρούνι. Ξεκινήστε με κάποιες μπουκιές από τυράκι ή με κομμένες φέτες από κοτόπουλο ή με μερικά κομματάκια φρούτων.

Ενώ προσπαθείτε να του μάθετε να τρώει μόνο του παίξτε μαζί του «τάισε με» χρησιμοποιώντας φετούλες από κάποιο φρούτο ή φαγητό με τα οποία θα προτρέψετε το παιδί να σας ταΐσει στο στόμα. Μασήστε την κάθε μπουκιά και ενθαρρύνετέ το στη συνέχεια να ταΐσει και τον εαυτό του.

Φροντίστε να τρώτε μαζί του προκειμένου να σας παρατηρεί καθώς χρησιμοποιείτε κουτάλι, ποτήρι, κ.ο.κ. Σύντομα  θα σας μιμηθεί.

Στις δοκιμές που θα κάνετε φροντίστε το φαγητό που του δίνετε να είναι αγαπημένο του. Επίσης, να είστε πάντα προετοιμασμένη για τυχόν… ατυχήματα στην κουζίνα, με σύνεργα καθαρισμού για κάθε ενδεχόμενο.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version