Το να μάθετε στο παιδί να είναι ευγνώμων δεν έχει να κάνει με αυστηρές διδαχές για τη ζωή ή με το να του στερείτε τα προνόμια. Τα παιδιά που εκτιμούν γίνονται πιο ευτυχισμένοι ενήλικες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο καλλιεργούμε καθημερινά και δεν γεννιόμαστε με αυτό.
- Ψωνίστε και μοιραστείτε. Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή ή σε ένα παιχνιδοπωλείο, μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να διαλέξει κάτι που μπορεί να δωρίσει. Ενημερωθείτε για τους οργανισμούς που υπάρχουν στην περιοχή σας και συλλέγουν τρόφιμα ή ρούχα, ενημερώστε το παιδί και βάλτε το να διαλέξει εκείνο αυτά που θα αγοράσετε. Έτσι μαθαίνουν να σκέφτονται τους άλλους και να μην θεωρούν δεδομένα αυτά που έχουν.
- Κάντε μαζί εθελοντισμό. Από το να προσφέρετε φαγητό σε άστεγους μέχρι να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες για οργανισμούς. Έτσι δεν δίνει μόνο χρήματα, αλλά διαθέτει και τον ελεύθερο χρόνο του.
- Γράψτε σημειώματα εκτίμησης. Αν μπορεί να γράψει, ας απευθυνθεί σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο για να εξηγήσει για ποιο πράγμα είναι ευγνώμον και πώς αισθάνεται. Αν δεν γράφει ακόμα, μπορεί να εκφραστεί με μία ζωγραφιά.
- Μην ξεχνάτε την οικογένεια. Ενώ μαθαίνετε στο παιδί να λέει ευχαριστώ όταν δέχεται ένα δώρο, ξεχνάτε να ευχαριστείτε ο ένας τον άλλο για τις καθημερινές χάρες. Το παράδειγμα ξεκινάει από εσάς όταν θα δείτε ότι το παιδί μαζεύει τα πράγματά του ή σας βοηθά στο πλύσιμο των πιάτων.
- Εκτιμήστε τις μικρές στιγμές. Δείξτε τους ένα όμορφο λουλούδι στη βόλτα ή θυμίστε τους πόσο ωραία περάσατε την προηγούμενη μέρα. Όταν τα βάζετε για ύπνο το βράδυ, ρωτήστε τους για ποιο πράγμα νιώθουν μεγαλύτερη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.
- Μην σταματάτε ποτέ. Πρέπει να το αντιμετωπίσετε ως καθημερινότητα και όχι να το κάνετε πού και πού. Μόνο έτσι το παιδί μαθαίνει να εκτιμά τις μικρές χαρές της ζωής, να ικανοποιείται με αυτά που έχει και να μην ξεχνά τους άλλους.