Η φροντίδα των διδύμων απαιτεί διπλάσια προσπάθεια και πρέπει να τα καταφέρετε σε περιορισμένο χρόνο, με τη βοήθεια που ήδη έχετε, χρησιμοποιώντας τις σωματικές σας ικανότητες. Πώς θα καταφέρετε όμως να συνδυάσετε τη φροντίδα τους με τη δική σας χαλάρωση και ηρεμία;

 

  1. Ταΐστε και κοιμίστε τα την ίδια ώρα. Οι ειδικοί λένε ότι όταν ξυπνάει το ένα για να φάει, ακολουθεί και το άλλο. Και έτσι δεν θα είστε μόνιμα σε μία διαδικασία ταΐσματος και ύπνου. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ώστε να μπορέσετε να τα ταΐσετε ταυτόχρονα.
  2. Σημειώστε κάπου το πρόγραμμά τους. Για δύο μέρες, καταγράψτε τις ρουτίνες τους ώστε να ξέρετε πόση ώρα κοιμούνται, πόσο συχνά τρώνε και θέλουν αλλαγή πάνας.
  3. Δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα για το κοίμισμα. Κάντε τα βόλτα με το καρότσι, βάλτε τα σε ριλάξ ή κουνήστε τα ταυτόχρονα στην κούνια και δοκιμάστε να τα βάλετε να ξαπλώσουν στο πάτωμα με κουβέρτα. Σημειώστε για να δείτε πώς κοιμούνται πιο εύκολα.
  4. Επενδύστε σε διπλό καρότσι ή μάρσιπο για ευκολότερη μετακίνηση.
  5. Ζητήστε βοήθεια. Φίλοι, οικογένεια ή γείτονες μπορούν να φανούν χρήσιμοι στη φροντίδα των διδύμων.
  6. Δεν χρειάζεται να αγοράζετε πάντα κάτι διπλό. Πολλοί γονείς κάνουν αυτό το λάθος στα ρούχα ή τα είδη υγιεινής. Ενώ χρειάζεται να πάρετε δύο καθίσματα αυτοκινήτου ή δύο καρότσια, εξοικονομήστε χρήματα από τα υπόλοιπα.
  7. Επιλέξτε ουδέτερα ρούχα. Αν τα δίδυμα είναι αγόρι και κορίτσι, δεν χρειάζεται να ψωνίσετε τα πάντα βάσει φύλου. Επιλέξτε κάτι πιο ουδέτερο για πιο πρακτικό αποτέλεσμα.
  8. Μην χωρίσετε τα δίδυμα μόλις μεγαλώσουν λίγο. Μπορεί το ένα να ξυπνά το άλλο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τα ρωτήσετε πρώτα ώστε να δείτε τι προτιμούν.
  9. Βρείτε χρόνο για εσάς. Αν δεν ηρεμήσετε έστω για λίγο, δεν πρόκειται να βγάλετε τη μέρα αποτελεσματικά. Κάντε αυτό που σας δίνει χαρά και κίνητρο. Ένα ζεστό μπάνιο, μερικές σελίδες από το βιβλίο σας ή μία σύντομη βόλτα.
  10. Κάντε μπάνιο τα μωρά μαζί. Είτε θα ζητήσετε βοήθεια από το σύντροφό σας είτε θα πάρετε δύο καθίσματα που είναι κατάλληλα για βρέφη.