Το μεγάλωμα του παιδιού από ένα γονέα

Τα παιδιά τα πηγαίνουν πολύ καλά και στην περίπτωση που έχουν μόνο ένα πρότυπο μέσα στο σπίτι τους
22 Φεβρουαρίου 2019 | 06:00

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν από τους γονείς τους είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο χαρούμενα με τα παιδιά που μεγαλώνουν και με τους δύο. Τα παιδιά τα πηγαίνουν πολύ καλά και στην περίπτωση που έχουν μόνο ένα πρότυπο μέσα στο σπίτι τους. Είτε έχετε σύντροφο, είτε είστε μόνοι σας, αν περνάτε χρόνο με το παιδί, είναι πιο πιθανό να είναι χαρούμενο και ψυχικά υγιές. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι ενδιαφέρεστε για τη ζωή του και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παίζετε απλά στην αυλή ή ότι διαβάζετε μαζί παραμύθια. Σαν γονιός, πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Όταν οι γονείς χωρίζουν, τα παιδιά χρειάζονται ακόμα τα ίδια πράγματα. Μία ασφαλή συναισθηματική βάση, ρουτίνα, προστασία, ενθάρρυνση και ένα γονιό που τα αγαπά και τα εμπιστεύεται. Πώς θα δείξετε ότι νοιάζεστε; Εκμεταλλευτείτε τις καθημερινές στιγμές. Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Δείξτε ενδιαφέρον για όλα όσα αγαπά και θέλει να κάνει. Δώστε θετική προσοχή κάθε φορά που σας μιλάει με χαμόγελο, νεύματα και αγκαλιές. Τέλος, επιβραβεύστε το για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Οι ξεκάθαροι κανόνες και τα όρια δίνουν στο παιδί την αίσθηση της ασφάλειας και της προστασίας. Είναι όμως αρκετά δύσκολο να το πετύχουμε όταν είμαστε μόνοι στο μεγάλωμα του παιδιού, ειδικά όταν νιώθουμε κούραση ή άγχος. Τα παιδιά, όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, τείνουν να παλινδρομούν και να φέρονται όπως έκαναν σε μικρότερη ηλικία. Μπορεί να βρέχουν το κρεβάτι, να μιλούν σαν μωρά και να παθαίνουν κρίσεις.

 

Πώς θα διαχειριστείτε αυτήν τη συμπεριφορά

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα. Επιτρέψτε στο παιδί να εκδηλώσει όλη την γκάμα των συναισθημάτων του. Ακούστε τι έχει να σας πει αλλά μιλήστε για το τι επιτρέπεται και τι όχι.
  • Θέστε ξεκάθαρους κανόνες. Είναι σημαντικό για το παιδί να έχει όρια και να ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες. Αν είστε χωρισμένη, είναι οκ να έχετε διαφορετικούς κανόνες από αυτούς του πρώην συντρόφου σας.
  • Δείξτε συνέπεια. Μην υποχωρείτε και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Ακόμα και αν ενδώσετε, προσπαθήστε να μην το ξανακάνετε την επόμενη φορά.
  • Διαλέξτε τις μάχες σας. Πριν εκνευριστείτε και χάσετε το μέτρο, σκεφτείτε για λίγο αν αξίζει τον κόπο και αν όντως πρόκειται για κάτι σημαντικό.
  • Διαχειριστείτε τα δικά σας θέματα. Είναι πολύ φυσιολογικό για ένα παιδί να σας βλέπει χαρούμενη, θυμωμένη, λυπημένη ή φοβισμένη. Θυμίστε του απλά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν αφορούν το ίδιο. Σαν γενικό κανόνα, μην εμπλέκετε το παιδί σε ενήλικα ζητήματα, γιατί μπορεί να του προκαλέσουν τεράστιο άγχος.
Πρόσφατα Άρθρα
Πώς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας κριτική σκέψη 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Αυτά τα παιδιά θα γίνουν πλούσιοι ενήλικες, λένε οι επιστήμονες 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πειθαρχία χωρίς τιμωρία; Κι όμως, γίνεται! 9 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ανυπάκουα παιδιά: Έτσι θα συνεργαστούν 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Gen Beta: Πώς θα είναι τα παιδιά της νέας γενιάς 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απαιτητικό παιδί; Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα 8 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Απλές στρατηγικές για να σταματήσει το παιδί την… γκρίνια 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποια είναι τα πιο θλιμένα παιδιά στην Ευρώπη – Πού βρίσκονται τα Ελληνόπουλα; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Ποιες είναι οι μορφές της αγάπης; Είναι η γονική, η πιο ισχυρή; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Γιατί θυμώνουν τα παιδιά; 6 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Μαθητές: Ποιες είναι οι αδυναμίες τους στο Δημοτικό 6 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Παιδιά: Τι βλάπτει την υγεία και την ανάπτυξή τους; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Το παιδί μου θύμωσε, τι να κάνω; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πώς εκδηλώνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά την αγάπη τους; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Βάζουμε όρια στα παιδιά χωρίς καταπίεση 4 Ιανουαρίου 2025, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version