Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο τοκετός μετά τα 50 δεν είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν στην ηλικία των 40. Αν και δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για τις γυναίκες να γεννούν μετά τα 40, τα 50 θεωρούνταν κάτι ανήκουστο πριν ανακαλυφθούν οι εξωσωματικές και η ψύξη ωαρίων. Μία νέα μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, δείχνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στο ρίσκο. Τα δεδομένα 242.711 τοκετών από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Be’er Sheva αποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ριζικά μετά τον τοκετό στα 40, αλλά παραμένουν ως έχουν μετά τα 50. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ‘τα 50 είναι τα νέα 40’ και αυτή η έρευνα αποτελεί ισχυρό εργαλείο για τους γυναικολόγους που θα βλέπουν όλο και συχνότερα εγκυμονούσες σε αυτές τις ηλικίες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Έγιαλ Σάινερ, Διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της περιοχής Σορόκα είπε: ‘δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ιατρικές ομάδες θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν τα αυξανόμενα νούμερα γυναικών που γεννούν μετά τα 50. Εξέτασαν μερικούς σημαντικούς παράγοντες ρίσκου ώστε να ορίσουν πώς τα πράγματα διαφοροποιούνταν ανάλογα με το ηλικιακό γκρουπ κάθε γυναίκας. Οι διαταραχές υπέρτασης, ο διαβήτης κύησης, το είδος τους τοκετού και τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Κατέληξαν σε 4 ηλικιακές κατηγορίες: κάτω των 40, 40-45, 45-50 και άνω των 50. Μετά τα 40, διπλασιάζονταν οι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας.
Οι διαταραχές υπέρτασης επηρέασαν το 4,8% των γυναικών κάτω των 40, 10,9% εκείνες που ήταν 40-45 και 15,4% για τις γυναίκες 45-50 ετών. Ο διαβήτης κύησης επηρέασε το 4,6% των γυναικών κάτω των 40 ενώ το ποσοστό αυξανόταν με το πέρασμα των χρόνων. Το ενδιαφέρον σημείο όμως είναι ότι μετά τα 50, είτε μειωνόταν είτε έμενε στα ίδια επίπεδα.
Τα ποσοστά αποβολής είναι υψηλά στις μεγαλύτερες μαμάδες αλλά η έρευνα δεν το αναλύει περαιτέρω. Το ίδιο συμβαίνει και με το ποσοστό θνησιμότητας στα μωρά με υψηλότερα επίπεδα στις μαμάδες άνω των 50 ετών.