Αντί να φωνάζετε συνέχεια στο παιδί προκειμένου να κάνει κάτι σωστά, διαλέξτε άλλη οδό. Διδάξτε του την ειλικρίνεια, την υπευθυνότητα, τη συμπόνια και την υπομονή μέσα από δημιουργικά και ευχάριστα παιχνίδια.
- Φτιάξτε ένα τραίνο. Θα χρειαστείτε πολλά και μεγάλα χαρτόκουτα για να χωρούν τα παιδιά να κάτσουν μέσα. Βγάλτε μία ποικιλία από μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, χαρτιά και κόλλα και ζητήστε από όλα τα παιδιά που είναι παρόντα να φτιάξουν το δικό τους κουτί. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να το διακοσμήσουν όπως θέλουν. Βοηθήστε τα να τα στήσουν το ένα πίσω από το άλλο για να δημιουργηθεί ένα τραίνο. Τι τους διδάσκει; Την επιμονή. Νιώθουν ότι έχουν επιτύχει κάτι και γίνεται παρουσία των άλλων παιδιών, καταλήγοντας να φτιάξουν κάτι συνεργατικά.
- Ανθρώπινες εκφράσεις. Δώστε στο παιδί μεγάλα τετράγωνα χαρτιά, και ζητήστε τους να φτιάξουν ανθρώπινες εκφράσεις που να δείχνουν όλα τα συναισθήματα. Διπλώστε τα και βάλτε τα σε ένα κουτί. Βάλτε τα παιδιά να πάρουν από ένα και να δείξουν με τις δικές τους εκφράσεις τι βλέπουν στο χαρτί ώστε να το βρουν τα υπόλοιπα μέσα από ερωτήσεις του τύπου ‘γιατί δείχνεις στενοχωρημένος’; Είναι το ιδανικό παιχνίδι για τη μάθηση της ενσυναίσθησης και μπορείτε να εφοδιάσετε τα παιδιά με διάφορα φαγητά, δωράκια και μικροαντικείμενα για να ανταλλάσσουν μεταξύ τους.
- Πες την αλήθεια. Μαζευτείτε οικογενειακώς στο αγαπημένο σας σημείο και δώστε την ευκαιρία σε κάθε παίκτη να ολοκληρώσει προτάσεις που να ξεκινούν με ‘φοβήθηκα όταν…’ Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν και οι γονείς ώστε το παιδί να νιώσει ότι δεν κρίνεται. Αυτό τους διδάσκει την ειλικρίνεια και το να μιλούν για τα συναισθήματά τους, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά.
- Το ταυτόχρονο παιχνίδι. Σκεφτείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί, όπως το τραγούδι και το χειροκρότημα αλλά και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν μαζί. Έτσι μαθαίνει ότι είναι αγενές να διακόπτει και καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να παίρνει πάντοτε την προσοχή που θέλει.