Όποια γυναίκα έχει ακούσει τη φράση ‘απλά χαλάρωσε και θα συμβεί’, αναρωτιέται αν όντως το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητά της. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τη σύνδεση μεταξύ άγχους και κατάθλιψης με τη χαμηλή γονιμότητα. Πρώτον, όταν στρεσάρεστε, δεν κάνετε τόσο συχνό σεξ όσο θα έπρεπε. Επίσης, είναι πιθανότερο να καπνίζετε και να πίνετε λόγω του άγχους πράγματα που οδηγούν σε αρνητική επίδραση στο κομμάτι της σύλληψης.
Για κάποιες γυναίκες, το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη μέσα από τη μετατροπή των σινιάλων στον υποθάλαμο, το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει μερικές από τις ορμόνες που κάνουν τις ωοθήκες να απελευθερώνουν αυγά κάθε μήνα. Οι γυναίκες που βρίσκονται υπό συνεχές στρες μπορεί να μην έχουν σωστή ωορρηξία και αυτό καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό της σύλληψης. Αλλά και οι άνδρες επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και παραγωγής σπέρματος.
Αντίστροφα, η έλλειψη γονιμότητας μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη και να κάνει τις γυναίκες να μην θέλουν καν να μπουν στη διαδικασία θεραπείας. Επομένως, ακόμα και αν θεραπευτεί το σωματικό κομμάτι του προβλήματος, τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να δυσκολέψουν πολύ τη διαδικασία της σύλληψης.
Πώς μπορεί να μειωθεί το στρες;
- Αν η γιόγκα και ο διαλογισμός δεν σας ταιριάζουν, μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα που σας βοηθούν να εκτονωθείτε και να αποβάλετε τις τοξίνες άγχους.
- Κοιμηθείτε καλά. Το 80% των γυναικών έχει ωορρηξία από τις 12 π.μ. έως τις 8 π.μ. και ο ύπνος βοηθά πάρα πολύ στην αναγέννηση του σώματος και στην επαναφορά μετά από μία κουραστική ημέρα. Αν ξυπνάτε και νιώθετε κούραση, σημαίνει ότι δεν κοιμάστε όσο θα έπρεπε.
- Να κάνετε σεξ χωρίς πρόγραμμα. Εάν βρίσκεστε ερωτικά μόνο για να συλλάβετε και δεν το απολαμβάνετε, τότε μειώνετε και τις πιθανότητες να σας συμβεί.
- Μιλήστε σε κάποιον ειδικό. Αν νιώθετε ότι το άγχος σας κυριεύει, μιλήστε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Η σωστή συναισθηματική στήριξη θα σας οδηγήσει σε μία υγιή εγκυμοσύνη.