Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β τον Μάρτιο

Πιο συχνή η εμφάνιση της νόσου τον χειμώνα και την άνοιξη
9 Απριλίου 2019 | 11:00

Όσοι είστε γονείς με μικρά παιδιά, σίγουρα θα αντιληφθήκατε πως ήταν ένας δύσκολος χειμώνας με όλες αυτές τις ασθένειες και την γρίπη να «χτυπούν» την πόρτα μας. Και μπορεί να ήρθε η άνοιξη, ωστόσο η μηνιγγίτιδα ακόμη καραδοκεί.

Πόσες φορές δεν ανησυχήσατε όταν βάλατε θερμόμετρο στο παιδί σας και είδατε πως ο πυρετός ήταν αρκετά υψηλός; Φέτος, η άνοιξη μπήκε και έφερε μαζί της ένα ακόμα κρούσμα μηνιγγίτιδας Β, σε ένα μωρό 14 μηνών στην Ηλιούπολη. Το βρέφος παρέμεινε στην εντατική για κάποιες ημέρες, αλλά οι θεράποντες ιατροί του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» κατάφεραν να το βοηθήσουν να ξεπεράσει τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή του.

Οι ερευνητές και οι ειδικοί, όμως προειδοποιούν πως τα περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας τείνουν να καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα δεν είναι μια απλή ασθένεια που θεραπεύεται με μια αντιβίωση ή ένα αντιπυρετικό. Είναι μια επικίνδυνη και σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή ενός παιδιού που θα νοσήσει καθώς, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Συναγερμός σε όλη την Ελλάδα – 4 κρούσματα μέσα στο Δεκέμβριο

Κατά την περίοδο των εορτών, καταγράφηκαν 4 κρούσματα μηνιγγίτιδας σε Αθήνα, βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, ευτυχώς με αίσιο τέλος. Χάρη στην συντονισμένη και άμεση επέμβαση των γιατρών, τα παιδιά, στις περισσότερες περιπτώσεις βρέφη και νήπια, διέφυγαν τον κίνδυνο μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομεία της χώρας.

Ευτυχώς όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί πρόλαβαν τα χειρότερα. Πώς όμως θα μπορούσε να αποφευχθεί; Φυσικά με τον εμβολιασμό.

Μηνιγγίτιδα τύπου Β: Μοιάζει με γρίπη αλλά δεν είναι

Ο επικρατέστερος τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στην χώρα μας είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ενώ μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Συνεπώς, τους χειμερινούς μήνες που η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, οι πιθανότητες μετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός

Δεδομένου ότι ένας στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας μέσω καθημερινών συνηθειών όπως ένα απλό φιλί, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα την μόνη αποτελεσματική λύση.

Αν θέλετε, λοιπόν, να είστε σίγουροι πως το παιδί σας δεν πρόκειται να νοσήσει από μηνιγγίτιδα, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού, αφού πρώτα επισκεφθείτε και συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Βέβαια, είναι πολύ σημαντικός και ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την νόσο της μηνιγγίτιδας Β, που που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών στην χώρα μας. Κι αν λάβει κανείς υπόψη πόσο σοβαρή είναι η μηνιγγίτιδα Β, είναι επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός των παιδιών.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version