Κηλίδες αίματος στην εγκυμοσύνη: πότε είναι φυσιολογικό και πότε όχι

Η εμφάνιση αίματος πρέπει να ερευνάται και να επικοινωνηθεί άμεσα στο γιατρό, γιατί ίσως είναι ένδειξη μία ευρείας γκάμας επιπλοκών
14 Απριλίου 2019 | 06:00

Το ξέρουμε ότι μπορεί να είναι τρομακτικό το αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά τα καλά νέα είναι ότι συμβαίνει στο 1/3 των εγκύων και δεν προξενεί κινδύνους, ειδικά αν είναι σε μικρή ποσότητα. Σύμφωνα με την Alyssa Stephenson- Famy, ειδικός στην εμβρυακή και μητρική Ιατρική του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η πλειοψηφία των κηλίδων είναι άκακη. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση αίματος πρέπει να ερευνηθεί και να επικοινωνηθεί άμεσα στο γιατρό, γιατί ίσως είναι ένδειξη μία ευρείας γκάμας επιπλοκών.

 

Αίτια στις πρώτο μισό της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό για την εγκυμοσύνη, υπάρχουν αρκετά αίτια που προκαλούν αιμορραγία στο πρώτο μισό της. Τις πρώτες 10 μέρες, μετά τη σύλληψη, προκαλείται λόγω της εμφύτευσης καθώς το ωάριο προσκολλάται στο τείχος της μήτρας. Η σεξουαλική επαφή στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία επειδή ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται λόγω αυξημένης συγκέντρωσης αίματος στην περιοχή. Αν όμως υπάρχει υποψία αφροδίσιου νοσήματος, όπως τα χλαμύδια, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ώστε να το θεραπεύσετε. Τέλος, αν κάνετε τεστ ΠΑΠ μεταξύ της 6ης και 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, μπορεί να δείτε κηλίδες αίματος ακόμα και 24 ώρες μετά την εξέταση.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως, χρειάζεται περισσότερη προσοχή γιατί μπορεί να είναι ένδειξη μίας σοβαρής κατάστασης και θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Η αποβολή συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως οι κράμπες και οι κοιλιακοί πόνοι ενώ η μύλη κύηση είναι η εγκυμοσύνη που χαρακτηρίζεται από μη ομαλή ανάπτυξη του πλακούντα και του εμβρύου.

Αίτια αιμορραγίας στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης είναι η σεξουαλική επαφή, η αποκόλληση του πλακούντα που συμβαίνει στο 1% των εγκύων και ο πρόωρος τοκετός που συνοδεύεται από κράμπες, διάρροια, πόνους στην πλάτη πριν τις 37 εβδομάδες και πίεση στη λεκάνη.

Πώς καταλαβαίνω ότι οι κηλίδες στην εγκυμοσύνη είναι κάτι σοβαρό; Εξαρτάται από το αν είναι λίγες ή πολλές, πόσο καιρό διαρκεί, τι χρώμα είναι και σε ποια φάση της εγκυμοσύνης συμβαίνει. Αυτά που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ανοιχτόχρωμο κόκκινο αίμα, η μεγάλη ροή  και ο συνδυασμός με κράμπες ή/και πυρετό.

Πότε καλώ το γιατρό; Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης αίματος. Ακόμα κι αν πρόκειται για λίγες κηλίδες, καλό είναι να ενημερώσουμε με λεπτομέρειες το γιατρό ώστε να μας καθοδηγήσει ανάλογα. Αν είναι ένδειξη πρόωρου τοκετού, ο γιατρός θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγετε με ξεκούραση ή φαρμακευτική αγωγή.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version