10 ετών: μιλήστε για τη χρήση των καρτών. Μέχρι το τέλος του Δημοτικού, θα έχει ακούσει για τις πιστωτικές κάρτες, αλλά μπορεί να έχει πάρει μπερδεμένες πληροφορίες για τη χρήση τους. Βγάλτε λοιπόν όλες τις κάρτες από το πορτοφόλι σας και εξηγήστε ποια είναι χρεωστική και ποια για ανάληψη. Πείτε του τις διαφορές και δείξτε του πώς χρησιμοποιούνται στο σούπερ μάρκετ, διαχωρίζοντας ποια κάρτα παίρνει χρήματα από πού.
11 ετών: ανοσία στις διαφημίσεις. Τα παιδιά κατακλύζονται από αμέτρητες μηνύματα από όλο τον πλανήτη για το πώς πρέπει να αγοράζουν πράγματα ώστε να νιώθουν ευτυχισμένα. Πώς θα το προσγειώσετε; Διαβάστε μαζί ένα περιοδικό και τονίστε πόσες πολλές διαφημίσεις υπάρχουν μέσα για διαφορετικά προϊόντα. Μιλήστε στο παιδί για τη διαδικασία της διαφήμισης και του μάρκετινγκ ώστε να ξέρει ότι ο λόγος που φαίνεται κάτι τόσο cool, είναι επειδή επενδύονται πολλά χρήματα
12 ετών: κάντε σοφές αγορές. Όσο πλησιάζουν στην εφηβεία, μαθαίνουν πώς να αγοράζουν πράγματα για τον εαυτό τους και αντιγράφουν τις δικές σας συνήθειες. Όταν πηγαίνετε μαζί για ψώνια, μιλήστε για τη σύγκριση τιμών, την ποιότητα των υφασμάτων αλλά και τη σημασία της περιβαλλοντικής συνείδησης.
13-15 ετών: ανοίξτε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό και ενθαρρύνετε το παιδί να κερδίσει τα δικά του χρήματα μέσα από κάποια part time εποχιακή δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, η αποταμίευση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθει να εκτιμά τα χρήματα και να ανακαλύψει τη σημασία του να τα μαζεύεις για να τα διαχειριστείς για κάποιο χρήσιμο σκοπό.