Δεν αποτελεί έκπληξη που η συγκεκριμένη δίαιτα έχει γίνει τόσο δημοφιλής. Από το 2009, η δίαιτα των 30 ημερών που αποκλείει αλκοόλ, ζάχαρη, λαχανικά, γαλακτοκομικά και ο,τιδήποτε επεξεργασμένο, έχει πράγματι βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να χάσουν βάρους.
Ωστόσο, όπως κάθε αυστηρή, ακραία δίαιτα, έτσι και αυτή, έχει διάφορα προβλήματα. Για την ακρίβεια, τα εξής 5.
Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην πέψη. Οι φακές, τα φασόλια και ο αρακάς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία, αλλά δυστυχώς απαγορεύονται σε αυτήν τη δίαιτα. Γιατί; Επειδή υποστηρίζει ότι αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν αντι-θρεπτικά στοιχεία που μπλοκάρουν την απορρόφηση του μαγνησίου, του σιδήρου και του ασβεστίου. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό αρκεί για να βγάλουμε από τη διατροφή μας αυτές τις τροφές.
Μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε τροφές. Αφότου περάσει ο ένας μήνας, ξαναμπαίνουμε στη διαδικασία να φάμε αυτά που μας έχουν απαγορευτεί. Αυτό όμως προκαλεί αλλαγή στην εντερική σύνθεση και τα ένζυμα. Για παράδειγμα, αν κόψουμε τα γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσουμε την ποσότητα των ενζύμων που χρειαζόμαστε ώστε να τα χωνέψουμε. Όσο και αν το σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί, πάντα θα υπάρχουν συνέπειες.
Μπορεί να αυξήσει τις λιγούρες μας. Όταν ακολουθούμε μία διατροφή όπου μας απαγορεύονται πολλά πράγματα, αποκτούμε ακόμα πιο έντονη επιθυμία για αυτά. Και όταν τελειώσει το πρόγραμμα, καταλήγουμε να πέφτουμε με τα μούτρα.
Μπορεί να αυξήσει το ρίσκο χρόνιων νόσων. Πολυάριθμες έρευνες έχουν μιλήσει για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με δίαιτες που έχουν πολύ κρέας. Αν συνυπολογίσουμε τον περιορισμό των οσπρίων και του υδατάνθρακα, τότε αυτό αυξάνει τον κίνδυνο.
Δεν διαρκεί. Από τη μία είναι λογικό, γιατί κανείς δεν μπορεί να βγάλει για πάντα από τη ζωή του συγκεκριμένες τροφές, αλλά μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να μπορεί να υιοθετείται για πάντα.