Η σωστή διατροφή, το πόσα κιλά θα πάρετε στην εγκυμοσύνη και η σωματική άσκηση κρατούν υγιείς τόσο εσάς όσο και το μωρά, ακόμα και μετά τη γέννα. Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης παιδικού διαβήτη και παχυσαρκίας στην παιδική αλλά και ενήλικη ζωή του.
Πριν μείνετε έγκυος. Αν προσπαθήσετε να συλλάβετε και έχετε μερικά κιλά παραπάνω, καλό είναι να χάσετε μερικά για να μειώσετε τη ζάχαρη και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Γενικότερα, υπό αυτές τις συνθήκες, ξεκινάτε μία υγιή και δυνατή εγκυμοσύνη.
Αφού μείνετε έγκυος. Καλό είναι να ξεχάσετε την παλιά προτροπή ‘φάτε για δύο επειδή είστε σε ενδιαφέρουσα’. Αυτή η συμβουλή δεν είναι καλή για κανένα σωματότυπο εφόσον πρέπει να προσέξουμε την υγεία τόσο τη δική μας όσο και του μωρού. Καταρχάς, μιλήστε στο γιατρό σας ή σε ένα διατροφολόγο για να σας καθοδηγήσει ανάλογα ώστε να μην πάρετε πολύ βάρος.
Πρακτικές συμβουλές για υγιή εγκυμοσύνη
Κάντε περισσότερο focus στις σημαντικές τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Πολλά λαχανικά, μερικά φρούτα, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης που περιέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (ή σόγια, βρώμη και ρύζι) για κάλσιο, πρωτεΐνη και ιώδιο. Κόκκινο κρέας για σίδηρο και πρωτεΐνη και ψάρι, όπως οι σαρδέλες, για Ω3 και πρωτεΐνη.
Πολλά μικρά γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο δεν πεινάτε πολύ και παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, δίνετε μία ώθηση στο μεταβολισμό κι επίσης μειώνει τις πρωινές ναυτίες.
Πολύ νερό. Χρειάζεστε περισσότερο νερό στην εγκυμοσύνη (6-8 ποτήρια την ημέρα). Αντιθέτως, τα σοκολατούχα γάλατα και οι συσκευασμένοι χυμοί προσθέτουν κιλά χωρίς να το καταλάβουμε.
Μην βάζετε στα ντουλάπια γλυκά και σοκολάτες. Αν αρχίσετε να τις τρώτε επειδή έχετε λιγούρες και ‘δεν πειράζει μωρέ έγκυος είμαι’, θα έχετε πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Επίσης, επηρεάζετε και την ισορροπία στις διατροφικές συνήθειες της υπόλοιπης οικογένειας.
Φτιάξτε πρόγραμμα. Η καλύτερη ιδέα είναι να φτιάχνετε ένα πρόγραμμα διατροφής μία μέρα τη βδομάδα και να το κολλάτε στο ψυγείο ώστε να ακολουθεί όλη η οικογένεια κι εσείς να μην παρεκκλίνετε. Γεμίστε το ντουλάπι και το ψυγείο με υγιεινά σνακ, όπως οι μπάρες δημητριακών, κράκερ ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα αγαπημένα λαχανικά που τρώγονται ωμά.
Να είστε ενεργητική. Αν δεν σας το έχει απαγορεύσει ο γιατρός, μπορείτε να ασκείστε ελαφριά για μισή ώρα μερικές μέρες τη βδομάδα. Το περπάτημα και η κολύμβηση είναι οι top επιλογές μοιράζοντας την άσκηση σε δεκάλεπτα μέσα στη μέρα.
Να κοιμάστε καλά. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός σε κάθε περίπτωση, κατάσταση και ηλικία. Αν δεν κοιμάστε τις σωστές ώρες, δεν πρόκειται να τρέφεστε και σωστά.
Ζητήστε βοήθεια. Αν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε υγιές πρόγραμμα, ζητήστε βοήθεια από φίλους και συγγενείς ώστε να το κάνετε παρέα ή απευθυνθείτε σε μαιευτήρια που διαθέτουν ομάδες για ψυχολογική υποστήριξη.