Όλα τα μωρά κλαίνε και μερικά το κάνουν συνέχεια. Αυτό μπορεί να μην σας καθησυχάζει και να μην κάνει τα πράγματα ευκολότερα για εσάς, αλλά ίσως σας βοηθήσει να ξέρετε ότι τα παιδιά κλαίνε όλο και λιγότερο καθώς μεγαλώνουν.
Όλα τα παιδιά κλαίνε όταν πεινούν, είναι κουρασμένα, άρρωστα, πονάνε ή νιώθουν άβολα. Κάποιες φορές όμως κλαίνε επειδή απλά χρειάζονται στοργή. Όσο μεγαλώνουν, το κάνουν επειδή είναι θυμωμένα ή λυπημένα. Επομένως, το βασικό που πρέπει να τσεκάρετε όταν κλαίνε είναι αν έχει χτυπήσει ή αν είναι άρρωστο. Για το δεύτερο, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην κάνετε εικασίες.
Ένα στα 10 μωρά κλαίει πολύ- 3 ώρες ή και περισσότερο. Αν είναι κάτω από 12 μηνών, τείνουν να κλαίνε περισσότερο αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ. Είναι μία φάση που διαρκεί αρκετά αλλά κάποια στιγμή θα περάσει.
Πώς θα καταλάβετε γιατί κλαίει. Αργά ή γρήγορα θα εξοικειωθείτε με τα είδη του κλάματός του και τι σημαίνουν. Ας δούμε όμως ενδεικτικά τους πιο κλασικούς λόγους και πώς θα θα βρείτε τη λύση:
Μήπως πεινάει; Βάλτε το να θηλάσει ή να πιει από το μπουκάλι. Μπορεί να μην θέλει να φάει αλλά και μόνο το να θηλάσει ή να πιπιλίσει το δάχτυλό του, θα το κάνει να ηρεμήσει.
Μήπως θέλει απλά νανούρισμα; Κρατήστε το παιδί σε μία βολική στάση και αρχίστε να περπατάτε μέσα στο χώρο ψιθυρίζοντας ή τραγουδώντας ένα νανούρισμα. Φροντίστε να έχετε χαμηλό φωτισμό και να μην υπάρχει θόρυβος.
Μήπως νιώθει κουρασμένο; Τυλίξτε το παιδί απαλά αλλά γερά με την κουβερτούλα του και βάλτε το να κοιμηθεί σε ασφαλές μέρος.
Χρειάζεται αλλαγή πάνας; Αν το μωρό έχει βγάλει εξάνθημα, καθαρίστε τον πωπό του μωρού με καθαρό νερό, στεγνώστε το απαλά και χρησιμοποιήστε ειδική κρεμούλα ή ταλκ.
Πρέπει να ρευτεί; Κρατήστε το κάθετα στη στάση ρεψίματος και χτυπήστε απαλά στην πλάτη του. Τσεκάρετε ότι είναι άνετα ντυμένο και πως δεν είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο.
Είναι άρρωστο; Πρώτα πάρτε τη θερμοκρασία του και μετά φυσικά συμβουλευτείτε το γιατρό σας.