Η Woodhouse, αναπληρώτρια καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας, μελέτησε 83 μητέρες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και βρέφη ηλικίας 4,5 μηνών, 7 μηνών, 9 μηνών και 12 μηνών για να παρατηρήσει και να αξιολογήσει την συναισθηματική τους σύνδεση.

Η έρευνα εστίασε σε ζεύγη μαμάς και μωρού, με βάση τις αντιδράσεις της μητέρας στο βρέφος σε στιγμές που εκείνο μπορεί να έκλαιγε ή και όχι, για να αξιολογήσει τις ιδιότητες της «ασφαλούς βάσης».

Αυτό το ερευνητικό πλαίσιο επικεντρώνεται σε πτυχές της φροντίδας που δείχνουν σε ένα βρέφος τη διαθεσιμότητα του «φροντιστή» του.

Η καθησυχαστική αντίδραση για την παύση του κλάματος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της παροχής μιας «ασφαλούς βάσης» την οποία το μωρό εμπιστεύεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά έβλεπαν τις μητέρες ως «ασφαλή βάση» όταν εκείνες αντιδρούσαν καθησυχαστικά τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων.

Ως «ευαισθησία» – που δείχνουν οι μαμάδες ή οι φροντιστές – περιγράφεται η ικανότητα ερμηνείας των βρεφικών αναγκών, καθώς και η κατάλληλη και άμεση ανταπόκριση σε αυτές.

«Αν θέλουμε να δώσουμε συμβουλές στους γονείς για το τι μπορούν να κάνουν για να παρέχουν στο μωρό τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή, θα ήταν πολύ καλό να μάθουμε τι βοηθά το μωρό να νιώθει ασφαλές», δήλωσε η Woodhouse.

Η παροχή «ασφαλούς βάσης», σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετίζεται λιγότερο με την αμεσότητα και πολύ περισσότερο με τη σωστή αντίδραση για το σταμάτημα του κλάματος του μωρού.

Με την κατάλληλη αντίδραση, η οποία θα καλύψει την ανάγκη του μωρού και επομένως θα σταματήσει το κλάμα, το βρέφος μαθαίνει ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο πρόσωπο που μπορεί να εμπιστευθεί και επομένως να λειτουργήσει ως «ασφαλής βάση».

Συγκεκριμένα εξετάζεται ο βαθμός κατά τον οποίο ένας γονιός μπορεί να σταματήσει το κλάμα του μωρού και να το οδηγήσει σε μία πλήρως ήρεμη κατάσταση.

«Πρέπει να υποστηρίζετε το παιδί, να μην το διακόπτετε και να το αγκαλιάζετε όταν χρειάζεται προστασία. Ακόμα και αν δεν αντιδράτε πάντα σωστά, το βρέφος σας θα σας θεωρήσει και πάλι μια ισχυρή και ασφαλή βάση. Δε χρειάζεται να είστε τέλειοι, απλά να προσπαθείτε» συμβουλεύουν οι ερευνητές.