Μπορεί η γυμναστική να αποτρέψει τον διαβήτη κύησης;

Νέα έρευνα ρίχνει επιπλέον φως σε μία από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
19 Ιουνίου 2019 | 14:37

Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει το 8 με 15% των εγκύων στην Ελλάδα και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία της μητέρας και του βρέφους. Μέχρι σήμερα, μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές προς τις μέλλουσες μητέρες ήταν να ασκούνται και να προσέχουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να προστατευτούν από την πάθηση. Νέα έρευνα, όμως, προσθέτει επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τον διαβήτη κύησης.

 

Οι επιπτώσεις του διαβήτη κύησης

Όταν η μητρική υπεγλυκαιμία (αυξημένη γλυκόζη στο αίμα) δεν ρυθμιστεί αποτελεσματικά, το έμβρυο αναπτύσσεται υπερβολικά, με το βάρος του πολλές φορές να ξεπερνά τα 4 κιλά κατά τη γέννηση. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καισαρική τομή και για επιπλοκές κατά τον τοκετό, ενώ το νεογέννητο είναι πιο πιθανό να αναπτύξει σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και αργότερα να υποφέρει από παιδική παχυσαρκία. Επίσης, μετά την ενηλικίωσή του έχει υψηλότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη. Ευτυχώς, όλες οι συνέπειες της ασθένειας για το μωρό σας μπορούν να αποτραπούν με την έγκαιρη θεραπεία από την πάθηση.

 

Η έρευνα

Η νέα πενταετής έρευνα εξέτασε 62 περιπτώσεις παχύσαρκων εγκύων, εκ των οποίων οι 9 ανέπτυξαν εντέλει διαβήτη κύησης. Στόχος της ήταν να προεκτείνει προηγούμενες κλινικές δοκιμές, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 5000 γυναίκες, στα πλαίσια των οποίων είχε αποδειχθεί ότι οι έγκυοι που ασκούνταν και πρόσεχαν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν τις ίδιες πιθανότητες για ανάπτυξη διαβήτη κύησης με τις υπόλοιπες.

Η νέα έρευνα συμπλήρωσε τα προηγούμενα ευρήματα αποκαλύπτοντας ότι στις περιπτώσεις που εμφανίστηκε εντέλει διαβήτης, οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου, όπως το υψηλό ποσοστό λίπους και η αντίσταση στην ινσουλίνη υπήρχαν από την αρχή της εγκυμοσύνης, ενώ οι έγκυοι έτειναν να ζυγίζουν έως και 16 κιλά παραπάνω από τις υπόλοιπες και είχαν υψηλά ποσοστά λίπους, ιδίως στην περιοχή της μέσης. Επιπλέον, είχαν περισσότερους συγγενείς που έπασχαν από διαβήτη και ήταν πιθανότερο οι ίδιες να έχουν προδιαβήτη.

 

Η γυμναστική παραμένει όπλο κατά του διαβήτη

Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν κατατείνουν προς μία μοιρολατρική αντιμετώπιση της κατάστασης. Αντιθέτως, το βασικότερο συμπέρασμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την έρευνα είναι ότι δεν αρκεί να ξεκινήσουμε να προσέχουμε το σώμα και τη διατροφή μας αφού διαπιστώσουμε ότι είμαστε έγκυοι, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να προετοιμάσουμε κατάλληλα το σώμα μας πριν την έναρξή της κύησης. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με καλή σωματική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας.

Επιπλέον, ακόμη και αν καταλήξουμε να μην αποφεύγουμε το διαβήτη κύησης, η άσκηση και η σωστή διατροφή θα μας προστατεύσουν από τις συνέπειές του, βοηθώντας μας να ρυθμίσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. Συνήθως, οι γιατροί προτείνουν στις πάσχουσες εγκύους μία υγιεινή διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με ήπια άσκηση. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά το σώμα να κάνει καλύτερη χρήση της ινσουλίνης που παράγει και να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κολύμβηση και το γρήγορο περπάτημα για περίπου μισή ώρα την ημέρα (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας) αποτελούν ιδανικές ασκήσεις για τις περισσότερες εγκύους.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version