Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μας αγχώνουν τις πρώτες ημέρες με το νεογέννητο μωρό μας. Ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο μας παιδί, ενδέχεται ακόμη και η προσπάθειά μας να το κρατήσουμε σωστά να μοιάζει με επικίνδυνη αποστολή. Και, ακόμη και αν χαιρόμαστε που έχουμε τη δυνατότητα να θηλάσουμε το μωράκι μας, υπάρχουν στιγμές που μας ενοχλεί πολύ το γεγονός ότι το στήθος μας, σε αντίθεση με τα μπουκάλια, δεν… αναγράφει τα ml που καταναλώνει. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να διαπιστώσουμε ότι όλα κυλούν με το σωστό τρόπο.
1. Τρώει συχνά
Ένα μικροσκοπικό νεογέννητο δεν μπορεί παρά να έχει και ένα μικροσκοπικό στομάχι. Αν συνδυάσετε αυτό το γεγονός με τον πολύ γρήγορο μεταβολισμό του, είναι απολύτως φυσιολογικό που το μωράκι σας πρέπει να τρώει από 8 έως και 12 φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δέκα λεπτά κάθε φορά. Μάλιστα, καθώς υπάρχουν περίοδοι που η ανάπτυξή του προχωράει πιο γρήγορα, ενδέχεται ανά διαστήματα να πεινάει ακόμη πιο συχνά. Επομένως, η συμπεριφορά του αποτελεί πιο ασφαλή τρόπο να αποφασίσετε αν πρέπει να το ταΐσετε από το να κοιτάζετε διαρκώς το ρολόι.
2. Λερώνει πάνες ασταμάτητα
Οι βρεγμένες πάνες θα πρέπει να αυξάνονται καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την πέμπτη μέρα της ζωής του το μικρό σας θα πρέπει να λερώνεται τουλάχιστον έξι φορές. Τα μωρά που θηλάζουν ενεργούνται επίσης αρκετές φορές την ημέρα κατά τους πρώτους μήνες με το χρώμα να είναι σκούρο στην αρχή και σταδιακά να μετατρέπεται σε ανοιχτό κίτρινο – χρυσό.
3. Κοιτάζεστε στα μάτια
Την ώρα που τρώει, το σαγόνι του πιέζει το στήθος σας και ενδέχεται να μπορείτε να δείτε και τη μύτη του. Αν τα μάτια του είναι ανοιχτά και το κρατάτε στη σωστή θέση, θα πρέπει να μπορείτε και να κοιταχτείτε.
4. Κάνει… duckface
Όχι, δεν βιάζεται να ποζάρει στο Instagram, απλώς απολαμβάνει το γεύμα του. Αν τα χείλη του είναι τεντωμένα προς τα έξω σαν πάπιας, το στόμα του ανοιχτό και τα μάγουλα φουσκωμένα, όλα βαίνουν καλώς. Αντιθέτως, αν τα μάγουλά του είναι ρουφηγμένα προς τα μέσα σαν να πίνει από καλαμάκι, κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζει μερικές δυσκολίες. Η γλώσσα του θα πρέπει να ακουμπά απαλά στο κάτω μέρος του στόματός του και να την αισθάνεστε πάνω στη θηλή σας, η οποία βρίσκεται ολόκληρη στο στόμα του.
5. Η θηλή σας δεν μετακινείται
Αν αισθάνεστε ότι η θηλή σας παραμένει σταθερή, αυτό σημαίνει ότι δεν του «φεύγει». Μετά το τέλος του θηλασμού, το σχήμα της ή το δέρμα στην περιοχή δεν θα πρέπει να έχει ταλαιπωρηθεί – ωστόσο μια μικρή ενόχληση και ευαισθησία κατά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα είναι απολύτως φυσιολογική. Αν πονάτε πολύ, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει κάποια κρέμα και επιβεβαιώστε μαζί του ότι έχετε αρκετό γάλα.
6. Δεν χάνει το ρυθμό
Το σαγόνι του – ενδεχομένως και τα αυτιά του – κουνιούνται καθώς θηλάζει. Όταν καταπίνει το πιγούνι του μοιάζει να σταματά να κινείται προσωρινά και ίσως κάνει έναν απαλό ήχο.
7. Αισθάνεστε το γάλα να κατεβαίνει στο στήθος σας
Οι περισσότερες μαμάδες έχουν την αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» ή ήπιου πόνου στο στήθος ή τη θηλή τους λίγα λεπτά μετά την έναρξη του θηλασμού. Αιτία για αυτό αποτελεί η απελευθέρωση του γάλακτος, το οποίο μάλιστα κάποιες φορές ενδέχεται να αρχίσει να στάζει από την άλλη θηλή. Για να ανταποκριθεί στην μεγαλύτερη ροή, το μωράκι σας ίσως αρχίσει να θηλάζει πιο δυνατά ή να επιταχύνει το ρυθμό του.
8. Το μωρό σας σάς κάνει νοήματα
Όταν αρχίζει να τρώει ίσως παρατηρήσετε ότι απλώνει τα χέρια του και τεντώνει τα δάχτυλά του ή αντίθετα τα σφίγγει σε γροθιά. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Όσο περνά η ώρα, τα χέρια του θα χαλαρώσουν και θα επιστρέψουν στη συνηθισμένη τους στάση.
9. Το βλέπετε ευχαριστημένο
Όταν όλα πηγαίνουν καλά, τα νεογέννητα προσεγγίζουν το στήθος πρόθυμα και μετά το τέλος του θηλασμού μοιάζουν ήρεμα και χαλαρά. Ακόμη και αν δεν αποκοιμηθούν αμέσως, είναι αισθητά πιο ήσυχα.
10. Παχαίνει με… πρόγραμμα
Η σταθερή αύξηση του βάρους του μωρού είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τρέφεται όπως πρέπει. Θυμηθείτε ότι είναι φυσιολογικό στο τέλος της πρώτης εβδομάδας να ζυγίζει λιγότερο από ό,τι τη στιγμή της γέννησής του. Αν όλα πηγαίνουν καλά, δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα θα έχει ξαναφτάσει σε αυτό το βάρος.
11. Αισθάνεστε αυτοπεποίθηση
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που απελπίζεστε και πιστεύετε ότι τα κάνετε όλα λάθος. Ωστόσο, θα πρέπει να δείχνετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις αντιδράσεις του μωρού σας και να μην αμφισβητείτε διαρκώς τις ικανότητές σας. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε σωματικές ή συναισθηματικές δυσκολίες με το θηλασμό, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.