Οκτώ τρόποι που τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν καλό στα παιδιά

Δυστυχώς για εκείνα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να παίζουν όσο θέλουν
17 Ιουλίου 2019 | 06:00

Η εικόνα του παιδιού μας να κοιτάζει απόλυτα προσηλωμένο μία οθόνη ενώ χτυπά μετά μανίας τα κουμπιά του υπολογιστή ή της κονσόλας του είναι αρκετή για να μας γεμίσει άγχος. Η αντίδρασή μας αυτή είναι λογική αν σκεφτεί κανείς τις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί ήδη από την πρώτη περίοδο της διάδοσης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ωστόσο, αν και πράγματι θα πρέπει να περιορίζουμε αυτή τους την ενασχόληση το πολύ στις δύο ώρες κάθε ημέρα και να ελέγχουμε προσεκτικά το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται, φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε.
Σύμφωνα με έρευνες της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ που στηρίχθηκαν σε συνεντεύξεις μαθητών από περισσότερα από 1000 σχολεία της Αμερικής και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Review of General Psychology, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ καλοί λόγοι να αφήσουμε τα παιδιά μας να απολαύσουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Κάνουν τα προβλήματα παιχνιδάκι
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Πολλά από αυτά ωθούν τους παίκτες να αναζητήσουν στοιχεία, να διαπραγματευτούν, να καταστρώσουν σχέδια και να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις για να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο. Επιπλέον, συνήθως τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν στα γούστα τους την εμφάνιση του χαρακτήρα που υποδύονται, γεγονός που τα βοηθά να εκφραστούν, ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτείται από εκείνα να αντιληφθούν σε βάθος τους κανόνες και τη δομή του παιχνιδιού.

Ζωντανεύουν την ιστορία
Κι όμως, πολλά παιχνίδια ενθαρρύνουν τα παιδιά στο διάβασμα και την έρευνα, χωρίς καν να θεωρούνται «εκπαιδευτικά». Ιδιαιτέρως εκείνα που διαδραματίζονται στο περιβάλλον ενός αρχαίου πολιτισμού, μπορούν να πυροδοτήσουν το ενδιαφέρον τους για την παγκόσμια ιστορία, τη γεωγραφία και τις αρχαίες μάχες – ακόμη περισσότερο αν και εμείς βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε να τους τα εξηγήσουμε. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε βιβλία, διαδικτυακές σελίδες, μουσεία και δημοσιεύσεις που να συνδέονται με τη μυθολογία, τους πολιτισμούς και τα μέρη που «συναντούν» τα παιδιά σας, ώστε να τα φέρετε σε επαφή με πιο περίπλοκο λεξιλόγιο και σημαντικές γνώσεις.

Τα βοηθούν να κάνουν φίλους
Όσο εσείς ανησυχείτε ότι το παιδί σας απομονώνεται, εκείνο στην πραγματικότητα δημιουργεί νέες σχέσεις με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Εκτός από τις διαδικτυακές φιλίες, οι οποίες είναι φυσιολογικό να μας ανησυχούν, τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτό το ενδιαφέρον τους για να συζητούν με τους συμμαθητές τους στο σχολείο και να κανονίζουν να παίξουν όλοι μαζί. Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, είναι πιο συνηθισμένο για τα νεαρά αγόρια να παίζουν σε ομάδες με τους φίλους τους παρά μόνα τους.

Τα ωθούν στην άσκηση
Άλλο ένα εύρημα της έρευνας που ίσως σας ξαφνιάσει, είναι ότι στην πραγματικότητα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όχι μόνο δεν αποτρέπουν τη σωματική άσκηση, αλλά σε μεγάλο βαθμό την ενθαρρύνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα παιδιά εκτίθενται σε εικόνες από συγκεκριμένες κινήσεις ή αθλήματα είναι πιο πιθανό να θελήσουν να τα δοκιμάσουν. Αρκετά από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ξεκίνησαν ένα νέο σπορ που είδαν σε κάποιο από τα παιχνίδια τους, ενώ φάνηκε ότι τα παιχνίδια με ρεαλιστικές απεικονίσεις αθλημάτων (με εξαίρεση τα παιχνίδια πάλης) οδηγούν σε αύξηση του χρόνου που δαπανούν στην άσκηση στην πραγματική τους ζωή.

Εκτονώνουν τις ανταγωνιστικές διαθέσεις
Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά να αποζητούν τον ανταγωνισμό καθώς προσπαθούν να αποκτήσουν κύρος και αναγνώριση στα πλαίσια της μικρής κοινωνίας του σχολείου. Ιδιαίτερα αν δεν διακρίνονται από την έφεσή τους στα σπορ, μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχουν τη δυνατότητα να σημειώνουν νίκες και να ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή τους.

Καλλιεργούν ηγετικές ικανότητες
Προκειμένου η ομάδα τους να νικήσει, τα περισσότερα παιδιά εναλλάσσονται στο ρόλο του αρχηγού με βάση τις δεξιότητες που απαιτούνται κάθε φορά από το παιχνίδι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Το γεγονός αυτό τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν την πειθώ τους, να μάθουν να κινητοποιούν τους συμπαίκτες τους και να μεσολαβούν για την επίλυση των εντάσεων που προκύπτουν.

Τα τοποθετούν στο ρόλο του δασκάλου
Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ένας από τους λόγους που παίζουν έγκειται στο γεγονός ότι τους αρέσει να μαθαίνουν το παιχνίδι σε άλλους ανθρώπους. Ορισμένα παιδιά αποκτούν κύρος ανάμεσα στους συνομήλικούς τους ακριβώς επειδή τους δείχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τα δυσκολότερα σημεία του παιχνιδιού. Η διδασκαλία βοηθά τα παιδιά να κατακτήσουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσουν υπομονή.

Μας βοηθούν να τα πλησιάσουμε
Έχετε σκεφτεί να ζητήσετε από το παιδί σας να σας δείξει πώς παίζεται το αγαπημένο του παιχνίδι; Εκτός από τα πλεονεκτήματα της διδασκαλίας που αναφέραμε παραπάνω, μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ρόλοι σας θα αντιστραφούν προσωρινά, πράγμα που θα το κάνει να σας αισθανθεί πιο οικείους. Επίσης, αν ξεκινήσετε να παίζετε πότε – πότε ο ένας δίπλα στον άλλο, θα έχετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε μαζί αλλά και να κάνετε μία εύκολη συζήτηση. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να το ενθαρρύνει να σας μιλά πιο ανοιχτά και για τα θέματα που το απασχολούν πραγματικά.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version