Ήδη από τη γέννηση του μωρού μας, πιάνουμε τους εαυτούς μας να ανυπομονούν για μια σειρά από σημαντικά στάδια στην εξέλιξή τους. Και, αν και ορισμένα από αυτά τοποθετούνται στο πολύ μακρινό μέλλον (όχι, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείτε αν θα σπουδάσει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), κάποια άλλα είναι αρκετά κοντά ώστε πραγματικά να μην βλέπουμε την ώρα: Πότε, επιτέλους, θα μας χαμογελάσει πρώτη φορά; Πότε θα πει την πρώτη του λέξη; Πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα;
Το τελευταίο είναι ίσως και αυτό που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Άλλωστε είναι βέβαιο πως σχεδόν κάθε μέρα όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας ρωτήσει αν το μωρό σας περπατάει. Εκτός αυτού, τα πρώτα βήματα μετατρέπουν σχεδόν αυτόματα το βρεφάκι σας σε νήπιο – μια μαγική στιγμή για κάθε γονιό. Μέχρι το μωρό σας να αρχίσει να τριγυρίζει ασταμάτητα μέσα στο σπίτι, δείτε όσα πρέπει να ξέρετε για το περπάτημά του.
Ασταθή βήματα σε σταθερά θεμέλια
Κανένα μωρό δεν αρχίζει ξαφνικά να κάνει βόλτες. Πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, περνά από μία σειρά από προπαρασκευαστικά στάδια, το πρώτο εκ των οποίων συμβαίνει περίπου στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Τότε αρχίζει να καταλαβαίνει πώς να χρησιμοποιήσει τους μυς του κορμού του για να καταφέρει να καθίσει στη θέση του. Αργότερα, περίπου μέχρι τον δέκατο μήνα, θα μπορέσει να σταθεί και όρθιο! Αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο στάδιο, καθώς το 70% του βάρους του βρίσκεται στο πάνω μέρος του σώματός του, οπότε απαιτείται να βάλει πολλή δύναμη στα πόδια του. Έπειτα, στην τρίτη και τελευταία φάση που θα προηγηθεί του περπατήματος, θα ξεκινήσει να μετακινείται όρθιο ενώ κρατιέται από έπιπλα και αντικείμενα – φροντίστε, λοιπόν, να είναι σταθερά για να μειώσετε τις αναπόφευκτες πτώσεις.
Ξύπνιοι υπνοβάτες
Όταν τελικά ο μικρός σας καταφέρει να περπατήσει, το θέαμα που παρουσιάζει θα είναι αρκετά αστείο για ένα διάστημα. Τα πρώτα βήματα των μωρών γίνονται πάντα με ανοιχτά πόδια και χέρια τεντωμένα μπροστά. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το περπάτημα είναι πιο περίπλοκη διαδικασία από ό,τι νομίζουμε: Εκτός από το να μάθει πώς να ισορροπεί στο ένα πόδι ενώ σηκώνει το άλλο στον αέρα, ο μπέμπης σας πρέπει να ανακαλύψει άλλη μία σημαντική ισορροπία. Προκειμένου να σηκωθεί, χρειάζεται να σφίξει τους μυς του, ταυτόχρονα όμως για να καταφέρει να περπατήσει πρέπει να χαλαρώσει τους γοφούς και τα γόνατά του. Σύντομα θα έχει ανακαλύψει ακριβώς πόση πίεση πρέπει να ασκεί στους μυς των ποδιών του, και τότε δεν θα τον προλαβαίνετε!
Δεν μπορείτε να βοηθήσετε πολύ
Αν η μικρή σας δεν λέει να εγκαταλείψει το μπουσούλημα ενώ όλοι οι συνομήλικοί της παρελαύνουν στην παιδική χαρά, ίσως έχετε αρχίσει να αγχώνεστε. Αν και πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν είναι κακό να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας. Οι «φυσιολογικές» ηλικίες για κάθε στάδιο ανάπτυξης των παιδιών δεν είναι παρά μέσος όρος, από τον οποίο αποκλίνουν πάρα πολλά μωρά χωρίς να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τη διαδικασία, επομένως το μόνο που έχετε να κάνετε ή να το περιμένετε να αποφασίσει πότε είναι έτοιμο.
Λάτρεις του ρίσκου και σοφοί μπόμπιρες
Δεν είναι απαραίτητο ότι ένα μωρό που περπάτησε νωρίς θα εξελιχθεί σε δρομέα, ούτε ότι εκείνο που καθυστέρησε λίγο θα αντιπαθεί τον αθλητισμό. Αυτό που πραγματικά μπορούμε να καταλάβουμε από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι η σχέση τους με τον κίνδυνο. Αν κάτι σταματάει το μωρό σας από το να αφήσει το μπράτσο της πολυθρόνας και να κινηθεί βασισμένο αποκλειστικά στις δυνάμεις του, είναι ο φόβος του ότι μπορεί να πέσει. Τα βρέφη που περιμένουν να νιώσουν σίγουρα πριν κάνουν τα πρώτα τους βήματα συνήθως εξελίσσονται σε πιο επιφυλακτικά νήπια, που σκέφτονται περισσότερο πριν δράσουν.
Πράγματα που δεν ξέρατε ότι παίζουν ρόλο
Τα στρουμπουλά μωράκια δυσκολεύονται περισσότερο να περπατήσουν. Βλέπετε, χρειάζονται περισσότερη δύναμη για να σηκώσουν το βάρος τους σε σχέση με τα μικρότερα! Για την προτίμηση του μικρού σας στο μπουσούλημα ενδέχεται να φταίνε και οι επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες, οι οποίες παρεμβάλλονται στην αίσθηση ισορροπίας του. Αντιθέτως, τίποτα δεν μπορεί να κινητοποιήσει ένα βρέφος στο περπάτημα τόσο καλά όσο ένα μεγαλύτερο αδερφάκι. Εκτός του ότι έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις κινήσεις κάποιου που βρίσκεται σχεδόν στο μέγεθός του, το μωρό σας θα βιάζεται να το ακολουθήσει στα παιχνίδια του.
Εναλλαγές και πτώσεις
Το πρώτο διάστημα αφότου περπατήσει, μπορεί να παρατηρείτε ότι η μικρή σας εξακολουθεί κάποιες φορές να επιλέγει το μπουσούλημα. Αυτό δεν θα πρέπει να σας αγχώσει: Είναι ο τρόπος της να πηγαίνει πιο γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο. Αντίστοιχα, οι αλλεπάλληλες πτώσεις της δεν δείχνουν ότι είναι άγαρμπη (για μωρό). Ένα από τα τελευταία πράγματα που χρειάζεται να μάθει για να περπατάει τέλεια, είναι το πώς να σταματάει. Τα βήματά της είναι ακόμη πολύ ορμητικά, καθώς δεν έχει μάθει να λυγίζει αποτελεσματικά τα γόνατά της, να ακουμπά το έδαφος μεταφέροντας το βάρος από τη φτέρνα προς τις μύτες του ποδιού της, αλλά ούτε και να σταματά φέρνοντας το πίσω πόδι δίπλα στο μπροστινό. Αντ’ αυτού, πέφτει!
Ξυπόλυτοι εξερευνητές
Για να διευκολύνετε την εμπειρία του μικρού σας στο… βάδην, αφήστε τον να μην φορά παπούτσια μέσα στο σπίτι. Η άμεση επαφή του πέλματός του με το πάτωμα θα βοηθήσει στην ισορροπία του και την καλύτερη κατανόηση της κίνησης. Όταν είστε έξω, προτιμήστε να του φοράτε παπούτσια με πολύ ελαστικές σόλες – τόσο που να μπορείτε να διπλώσετε το παπούτσι στη μέση. Όταν καταφέρει να περπατήσει και εκτός σπιτιού, βρίσκεστε μπροστά σε μια απίθανη περίοδο: Τώρα το παιδί έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει και να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του με έναν εντελώς καινούριο τρόπο.