Μετά από έναν χειμώνα γεμάτο σχολικές υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες, ξαφνικά το παιδί σας έχει στη διάθεσή του τρεις ολόκληρους μήνες πλήρους ελευθερίας. Αν και είναι βέβαιο ότι από την Άνοιξη και μετά δεν έβλεπε την ώρα το ημερολόγιο να γράψει 15 Ιουνίου, τώρα η λέξη «βαριέμαι» έχει γίνει το… χιτ του καλοκαιριού. Ωστόσο, σας έχουμε ευχάριστα νέα: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα για αυτό!
Αφήστε τα να βρουν λύση
Η δομή που προσφέρει στα παιδιά μας το χειμερινό πρόγραμμά τους είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξή τους, το ίδιο όμως συμβαίνει και με την απουσία της. Όταν τα παιδιά βαριούνται και δεν βρίσκουν έτοιμες προτάσεις εκ μέρους μας, αναγκάζονται να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων ή να κοινωνικοποιηθούν. Για να ξεπεράσουν την ανία τους θα πρέπει να μάθουν να διασκεδάζουν τον εαυτό τους ή να συνεργάζονται με τα αδέρφια τους. Επιπλέον, αυτή η απουσία απασχόλησης είναι που οδηγεί και σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανθρώπινη ικανότητα: την ονειροπόληση. Μέσα από αυτή, τα παιδιά μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους και τον κόσμο με τους όρους που το επιθυμούν και να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ως γονείς δεν οφείλουμε να έχουμε δημιουργήσει ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι έχουν στη διάθεσή τους επιλογές με τις οποίες θα μπορούσαν να γεμίσουν ευχάριστα το χρόνο τους. Από εκεί και πέρα η επιλογή είναι δική τους.
Δεν λένε πάντα την αλήθεια
Κάποιες φορές τα παιδιά μας ενδέχεται να χρησιμοποιούν την ανία ως πρόφαση για να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί μας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε αρκετά διασκεδαστικά πράγματα μαζί στην καθημερινότητά σας, όπως να πηγαίνετε βόλτες στο πάρκο και να παίζετε μαζί επιτραπέζια. Αν είστε σίγουροι ότι περνάτε ήδη ποιοτικό χρόνο με το παιδί, όταν παραπονιέται ότι βαριέται, μπορείτε να του προτείνετε να σας βοηθήσει να διπλώσετε τα ρούχα ή να πλύνετε τα λαχανικά. Έτσι, θα του προσφέρετε την αλληλεπίδραση που επιζητά αλλά δεν θα μετατρέψετε το ζήτημα σε δική σας δουλειά.
Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα
Το ενδιαφέρον των παιδιών αναζωογονείται αυτόματα όταν πιάνουν στα χέρια τους μια οθόνη, ένα πληκτρολόγιο ή ένα τηλεχειριστήριο. Ωστόσο, αυτό τα αποτρέπει από το να ανακαλύψουν μόνα τους τα δικά τους παιχνίδια – και θα εκπλαγείτε όταν δείτε τι προϊόντα μπορεί να γεννήσει η φαντασία τους. Όπως και στην περίπτωση που αναλαμβάνετε εσείς να λύσετε το πρόβλημα, όταν αυτές οι δραστηριότητες αντικαθιστούν πλήρως τον κενό χρόνο που πρέπει να γεμίσουν μόνα τους, τους στερούν σημαντικές ευκαιρίες μάθησης.
Πότε πρέπει να επέμβετε
Αν το παιδί διαμαρτύρεται διαρκώς ότι βαριέται, ίσως το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη επαρκούς σωματικής ή και νοητικής άσκησης. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια του είναι κατάλληλα για την ηλικία και το επίπεδο ανάπτυξής του και, στο μέτρο του δυνατού, φροντίστε να κινείται αρκετά, κατά προτίμηση στη φύση. Αν λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων δεν έχετε το χρόνο που απαιτείται για κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να προσθέσετε μια ευχάριστη δραστηριότητα στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα. Μια καλή ιδέα θα μπορούσε να είναι η εγγραφή του στο κολυμβητήριο!