Δουλεύοντας από το σπίτι στις διακοπές του παιδιού

Οδηγός επιβίωσης για τους μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά
29 Ιουλίου 2019 | 06:00

Όταν αρχίσατε να εργάζεστε από το σπίτι, πιθανότατα σας φάνηκε υπέροχη ιδέα: Λιγότερος χρόνος σε μετακινήσεις, περισσότερος χρόνος με τα παιδιά, ένα ωράριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και τις ανάγκες της οικογένειάς σας. Το καλοκαίρι όμως – ή οποιαδήποτε άλλη εργάσιμη τα σχολεία παραμένουν κλειστά – δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τι σκεφτόσασταν όταν κάνατε αυτή τη μετάβαση. Η φλυαρία των συναδέλφων θυμίζει ξαφνικά τιτίβισμα πουλιών όταν τη συγκρίνετε με τις τσιρίδες ενός παιδιού που θέλει απελπισμένα την προσοχή σας. Άλλωστε, κατά κανόνα αισθανόμαστε λιγότερες ενοχές απέναντι στους συναδέλφους μας από ό,τι απέναντι σε ένα πιτσιρίκι που το μόνο που ζητάει είναι λίγο χρόνο μαζί μας.
Ωστόσο, αυτές οι μέρες σύντομα θα περάσουν – και όταν περάσουν, θα σας λείψουν. Μέχρι τότε, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συμβιβάσετε τις εργασιακές με τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, χωρίς να αισθάνεστε διαρκώς ότι δεν κάνετε αρκετά.

Ζητήστε βοήθεια
Ίσως ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν είναι σπάνιο οι γονείς να διστάζουν να κινητοποιήσουν το εκάστοτε δίκτυο υποστήριξης που έχουν στη διάθεσή τους από τύψεις απέναντι στο παιδί. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πράγματι μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί ως οικογένεια, όμως οι εργάσιμες ώρες σας δεν είναι οι πλέον κατάλληλες για αυτό τον ευγενή σκοπό. Αν υπάρχει η δυνατότητα, αφήστε τα παιδιά σε μέλη της οικογένειας ή φίλους σας που μπορούν να τα κρατήσουν όσο εργάζεστε. Το βράδυ, χωρίς την έννοια του διαβάσματος και των επαναλήψεων, θα έχετε πολύ πιο ποιοτικό χρόνο στη διάθεσή σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξετάσετε την ύπαρξη Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην περιοχή σας.

Απομονωθείτε
Υπάρχουν μέρες που η δουλειά και η οικογένεια δεν γίνεται παρά να συνυπάρξουν πολύ κυριολεκτικά. Προκειμένου να έχετε έστω και την παραμικρή πιθανότητα να συγκεντρωθείτε, είναι πολύ σημαντικό να έχετε διεκδικήσει το χώρο σας πριν παραστεί ανάγκη. Αν το σπίτι σας έχει κάποιο δωμάτιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο, εκμεταλλευτείτε το. Διαφορετικά, ορίστε μία ζώνη στην οποία θα δουλεύετε και η οποία θα είναι αποκλεισμένη από τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει παιχνίδια, ούτε παιδικά βιβλία, ούτε οι ίδιοι θα παίζετε μαζί τους εκεί. Σε περίπτωση που αυτό σας ακούγεται άσχημο, θυμηθείτε ότι δεν τα αφήνετε να παίζουν με την κουζίνα, ούτε να πλησιάζουν την εργαλειοθήκη. Ο βαθμός που ανταποκρίνεστε στα εργασιακά σας καθήκοντα, επηρεάζει άμεσα την οικογένειά σας.

Προσαρμόστε το ωράριό σας
Κατά πάσα πιθανότητα η εργασία σας μπορεί να απλωθεί στην ημέρα με βάση τις ανάγκες σας – για αυτό άλλωστε επιλέξατε να εγκαταλείψετε το γραφείο. Οι μέρες που πρέπει να τη συνδυάσετε με τα παιδιά είναι ακριβώς η στιγμή για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα. Βάλτε το ξυπνητήρι όσο νωρίτερα μπορείτε ώστε να παραμείνετε παραγωγικοί, και ολοκληρώστε κατά το δυνατόν περισσότερα πριν τα παιδιά εγκαταλείψουν το κρεβάτι τους. Αφού ξυπνήσουν, και για να μην καταφύγετε για οκτώ ώρες στην «νταντά» τηλεόραση, σπάστε το χρόνο σας σε μισάωρα. Εννοείται πως δεν θα μπορέσετε να είστε τόσο αποδοτικοί στη δουλειά σας, όμως σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αφήνετε το παιδί να ζωγραφίσει ή να παίξει με κούκλες για μισή ώρα, έπειτα να παίζετε κάτι μαζί, μετά να επιστρέφετε στη δουλειά όσο εκείνο διαβάζει ένα κόμιξ και ύστερα να κάνετε ένα διάλειμμα για να φάτε. Αν είστε νυκτόβιοι τύποι, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να το περιμένετε να κοιμηθεί για να τελειώσετε τον μεγαλύτερο όγκο των υποχρεώσεών σας.

Κάντε ένα διάλειμμα
Κάποιες φορές όλα θα πάνε στραβά. Οι ανάγκες των παιδιών δεν θα σας επιτρέψουν να προλάβετε την προθεσμία, και οι ανάγκες της προθεσμίας θα σας αναγκάσουν να μην δώσετε τη σημασία που αρμόζει στα παιδιά. Αποδεχθείτε ότι οι «αποτυχίες» σε έναν τέτοιο άθλο είναι ανθρώπινες και αναμενόμενες, και κυρίως αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι στ’ αλήθεια αυτό που κάνετε. Όταν ο ή η σύντροφός σας επιστρέψει από τη δουλειά, πάρτε ένα μισάωρο για τον εαυτό σας. Πηγαίνετε για έναν σύντομο περίπατο στη γειτονιά, διαβάστε ένα βιβλίο στο πάρκο, βγάλτε μία μεγάλη βόλτα το σκύλο. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να «κλέψετε» τόσο πολύ χρόνο από τις υποχρεώσεις σας, δοκιμάστε το μία φορά για να δείτε πόσο καλύτερα θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε επιστρέφοντας. Εξάλλου, μέσα σε όλα αυτά, είναι ανάγκη να φροντίσετε λίγο και τον εαυτό σας!

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version