Πώς θα αποκτήσετε καλή σχέση με το παιδί του συντρόφου σας

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται
1 Αυγούστου 2019 | 06:00

Τα παραμύθια με τις κακές μητριές και οι διηγήσεις για επαναστατημένα παιδιά που κάνουν κόλαση τη ζωή των συντρόφων των γονιών τους συχνά κάνουν και τις δύο πλευρές αυτής της εξίσωσης να τρέμουν απέναντι στην προοπτική της πρώτης επαφής τους. Πράγματι, οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές και η οικοδόμηση μιας υγιούς επικοινωνίας ζωτική για την εξέλιξη της σχέσης με το σύντροφό σας. Όμως με λίγη καλή διάθεση και πολλή προσοχή από την πλευρά των ενηλίκων, τα πράγματα μπορούν να κυλήσουν πολύ πιο ανώδυνα από ό,τι φαντάζεστε. Για την ακρίβεια, έχετε την ευκαιρία να βάλετε τα θεμέλια για μια μοναδική σχέση που θα χαρακτηρίζεται από βαθιά αγάπη και ενδιαφέρον!

Μην βιάζεστε
Έχει τεράστια σημασία να αφήσετε το παιδί να θέσει το ρυθμό στην επικοινωνία σας. Την πρώτη φορά που θα συναντηθείτε φροντίστε να μην περάσετε πολύ χρόνο μαζί και από εκεί και έπειτα πλησιάστε το με διακριτικές, απλές κινήσεις. Τα μεγάλα δώρα και κοπλιμέντα είναι πιθανό να το κάνουν ακόμη πιο επιφυλακτικό απέναντί σας, ενώ θα δημιουργήσουν και την προσδοκία ότι πάντα θα προσφέρετε ανταλλάγματα για την καλή συμπεριφορά του.

Μπείτε στη θέση του
Δυστυχώς η παραπάνω διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, στη διάρκεια του οποίου είναι απαραίτητο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Θυμηθείτε ότι στην περίπτωση που οι γονείς του παιδιού έχουν πάρει διαζύγιο, η παρουσία σας είναι η απόδειξη ότι δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί. Αντίστοιχα, αν ο ένας γονιός έχει φύγει από τη ζωή, το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι προσπαθείτε να τον αντικαταστήσετε και να βιώνει την προσπάθεια του συντρόφου σας να ξαναφτιάξει τη ζωή του ως προδοσία. Το μόνο όπλο που έχετε στη διάθεσή σας είναι η υπομονή και η προσπάθεια να του δείξετε πως δεν απειλείτε τη θέση του βιολογικού του γονέα.

Κάντε πράγματα οι δυο σας
Μετά από κάποιο διάστημα και χωρίς να ασκήσετε πίεση προς αυτό το σκοπό, προσπαθήστε να αποκτήσετε κάποιες κοινές δραστηριότητες. Στην αρχή, προτιμήστε εκείνες που δεν απαιτούν πολλή αλληλεπίδραση, όπως τα σπορ, μια βόλτα στον κινηματογράφο ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά χωρίς πολλές επισημότητες, αλλά και να του δείξετε ότι υποστηρίζετε τα ενδιαφέροντά του.

Αφήστε τους λίγο μόνους
Ιδιαίτερα αν το παιδί δεν μένει μόνιμα με τον ή την σύντροφό σας, είναι πιθανό η παρουσία σας να μοιάζει απειλητική για το χρόνο που έχουν μαζί. Για να το καθησυχάσετε, προσπαθήστε να μην είστε πάντα εκεί όταν έρχεται για επίσκεψη αλλά και να αποτραβιέστε ακόμη και στις κοινές σας βόλτες, ώστε να έχει για λίγο την αποκλειστικότητα.

Συζητήστε το με τον σύντροφό σας
Ίσως προσπαθεί να σας καθησυχάσει, όμως είναι βέβαιο πως και ο γονιός του παιδιού είναι εξίσου αγχωμένος για την αντίδραση του απέναντί σας. Βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε στο είδος της σχέσης που θέλετε να αναπτυχθεί με το παιδί και στις συμπεριφορές που αναμένεται να έχετε απέναντί του. Μέχρι να αποκτήσετε την εμπιστοσύνη και των δύο, είναι πολύ σημαντικό να μην είστε εσείς που θα το μαλώνετε όταν συμπεριφέρεται άσχημα. Επομένως εξασφαλίστε ότι ο σύντροφός σας είναι διατεθειμένος να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Αγκαλιάστε την καθημερινότητα
Όσο δελεαστικό και αν φαίνεται, προσπαθήστε να μην μετατρέπετε όλες τις μέρες που το παιδί μένει μαζί σας σε υπερπαραγωγή. Σε πρώτο χρόνο η διασκέδαση μοιάζει να είναι ο πιο εύκολος τρόπος να επιταχύνετε τη συμπάθειά του, όμως ο πραγματικός στόχος είναι να το βοηθήσετε να σας αντιμετωπίσει σαν οικογένεια. Και η οικογένεια εκτός από τις ανέμελες στιγμές περιλαμβάνει υποχρεώσεις, ρουτίνα και συζητήσεις.

Μην εκβιάζετε τα συναισθήματα
Ακόμα και αν όλα κυλήσουν άψογα, μην περιμένετε βαθιά εκατέρωθεν συναισθήματα ήδη από τον πρώτο καιρό. Η μεταξύ σας αγάπη μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να αναπτυχθεί. Ως τότε, φροντίστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να το κάνετε να νιώσει ότι μπορεί να είναι ειλικρινές απέναντί σας. Αναπτύσσοντας μια σταθερή φιλία, στα πλαίσια της οποίας θα ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς για βοήθεια, αυξάνετε τις πιθανότητες η επαφή σας να εξελιχθεί σε κάτι μαγικό!

Πρόσφατα Άρθρα
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version