Βάλτε όρια στους παππούδες

Οδηγός επιβίωσης απέναντι στους «δυο φορές γονείς του»
6 Αυγούστου 2019 | 06:00

Η γέννηση του μωρού σας μεταμόρφωσε εσάς σε γονείς και τους γονείς σας σε παππούδες. Αν η δική σας αλλαγή συνοδεύτηκε από άγχος, άγρυπνες νύχτες και ατέλειωτο διάβασμα για τον καλύτερο τρόπο να μεγαλώσετε το παιδί, οι γονείς σας βίωσαν μια αρκετά διαφορετική μετάλλαξη: Όταν βρίσκονται με το εγγονάκι τους φαίνονται δέκα χρόνια μικρότεροι, είναι πιο ευκίνητοι από ό,τι έχουν υπάρξει ποτέ και μοιάζουν να μην έχουν διατηρήσει ούτε ίχνος της αυστηρότητας που έδειχναν απέναντί σας.

Αυτή η… κάπως διαφορετική αντιμετώπιση της νέας προσθήκης στην οικογένειά σας είναι λογικό να δημιουργεί τριβές. Είτε το κακομαθαίνουν, είτε επιδιώκουν να του περάσουν μηνύματα που θεωρούν σημαντικά αλλά δεν συμφωνούν με τη δική σας κοσμοθεωρία, υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι να αισθάνεστε ότι η στάση τους υπονομεύει τις προσπάθειές σας. Όμως στο τέλος της ημέρας υπάρχει και κάτι που σας συνδέει: Η απέραντη αγάπη για το παιδί. Με αυτή τη βάση, είναι βέβαιο πως αν προσπαθήσετε αρκετά θα μπορέσετε να βρείτε μια κοινή γραμμή πλεύσης!

Μπείτε στη θέση τους

Ναι, σίγουρα πρέπει να μπουν και εκείνοι στη δική σας, όμως πρέπει να σκεφτείτε ότι περίμεναν τη στιγμή που θα αγκαλιάσουν το εγγονάκι τους πολύ πριν εσείς φανταστείτε ότι μια μέρα θα γινόσασταν γονείς. Αυτός ο ρόλος τους δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσουν την πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους, απολαμβάνοντάς την μάλιστα χωρίς το άγχος της πρώτης φοράς.

Μην ξεχνάτε τα θετικά

Τείνουμε να λαμβάνουμε ως δεδομένα αυτά που κάνουν οι γονείς μας για εμάς, ακόμη και αφού γίνουμε και οι ίδιοι γονείς. Πριν γίνετε έξαλλοι που άργησαν να βάλουν τη μικρή σας για ύπνο, σκεφτείτε γιατί βρέθηκε εξ αρχής στο σπίτι τους. Θυμηθείτε πόσες φορές από τη μέρα της γέννησής της οι παππούδες ήταν εκεί για να περάσετε μια όμορφη βραδιά με το σύντροφό σας ή για να σας καθησυχάσουν όταν ανέβαζε πυρετό.

Καταστρώστε σχέδια

Πολλές φορές οι παππούδες δεν έχουν σκοπό να αγνοήσουν τον τρόπο που έχετε επιλέξει να μεγαλώσετε το παιδί σας. Απλώς έχουν συνηθίσει να κάνουν κάτι διαφορετικά ή δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι περιμένατε από αυτούς. Πριν τους αφήσετε το παιδί, πείτε τους τι ώρα θέλετε να πέσει για ύπνο, πόση τηλεόραση μπορεί να δει, ποια συμπεριφορά που είναι πιθανό να εκδηλώσει δεν πρέπει να ενθαρρύνουν.

Μην περιπλέκετε τα πράγματα

Είναι βέβαιο πως υπάρχουν δεκάδες συμπεριφορές των παππούδων που δεν ταιριάζουν με το ύφος της διαπαιδαγώγησης που έχετε επιλέξει για το παιδί, όμως μην ξεχνάτε πως σας χωρίζει και μια ολόκληρη γενιά! Αντί να αναλώνεστε σε κάθε λεπτομέρεια που σας φαίνεται ενοχλητική, ορίστε από κοινού με τον σύντροφό σας κάποιους αδιαπραγμάτευτους κανόνες και εξηγήστε τους απλά και ξεκάθαρα τη λογική πίσω από τις απαιτήσεις που έχετε από αυτούς. Όσο πιο απλά είναι αυτά που τους ζητάτε, τόσο πιο πιθανό είναι και να τηρηθούν. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει, πάρτε τους μαζί στην παιδίατρο ή στον παιδικό σταθμό, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται πλέον η διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Μιλήστε ανοιχτά

Αν παρά τη συζήτηση που κάνατε μαζί τους εκείνοι αποφάσισαν ότι δεν πειράζει αν ο μικρός σας φάει μια ολόκληρη σοκολάτα ενώ δεν έχει αγγίξει όλη μέρα το φαγητό του, μην διστάσετε να τους εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τσακωθείτε: Σε ήρεμο τόνο, εξηγήστε τους πώς σας κάνει να νιώθετε η στάση τους και πόσο δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας με το παιδί όταν κάνουν τέτοιου είδους υποχωρήσεις. Ανάλογα με τη σχέση σας, ίσως είναι προτιμότερο να αναλάβετε εσείς τις παρατηρήσεις στους γονείς σας και ο σύντροφός σας στους δικούς του. Πάντως η στάση σας πρέπει οπωσδήποτε να είναι κοινή και αυστηρή.

Μην υποχωρήσετε

Κατά πάσα πιθανότητα οι γονείς σας δεν θα ενθουσιαστούν όταν τους δείξετε ότι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα όρια που θέσατε. Η αντίδρασή τους ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι έχουν κάθε δικαίωμα να συμπεριφέρονται στο παιδί όπως θέλουν και από την αμφισβήτηση των δικών σας αντιλήψεων για την ανατροφή του παιδιού. Δεν θα φανούν πρωτότυποι αν προσπαθήσουν και να σας δημιουργήσουν ενοχές «για τη συμπεριφορά σας» απέναντί τους. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να παραμείνετε ευγενικοί. Εσείς είπατε αυτά που έπρεπε. Ο τρόπος που θα τα επεξεργαστούν και θα αντιδράσουν σε αυτά είναι δική τους υπόθεση.

Μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα

Φυσικά και δεν πρόκειται οι μέρες του παιδιού στο σπίτι των παππούδων να είναι όπως εκείνες που περνάτε μόνοι σας. Και αυτό είναι θετικό. Η σχέση του παιδιού με τους παππούδες διαφέρει από τη δική σας και είναι δεδομένο ότι θα χαρακτηρίζεται από περισσότερα χατίρια, δώρα και ελευθερία. Η ανατροφή του δεν είναι δική τους δουλειά και, αν δεν προβαίνουν σε ακραίες εκφράσεις της αγάπης τους, δεν πρόκειται να μπουν εμπόδιο στις δικές σας προσπάθειες. Από την πλευρά σας καλό είναι να εξηγήσετε στο παιδί από μικρή ηλικία ότι δεν μπορεί να περιμένει ότι οι συνήθειές του με τη γιαγιά και τον παππού θα βρίσκουν εφαρμογή και στο σπίτι σας.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version